Vinoljupci predstavljaju 7 istarskih vinarija u Zagrebu

U četvrtak, 28. ožujka s početkom u 18 sati udruga Vinoljupci organizira vinsku kušaonicu Istra u Zagrebu na kojoj će se u restoranu Klub književnika predstaviti 7 istarskih vinarija: Agrolaguna, Anđelini, Damjanić, Deklič, Ravalico, Trapan i Zigante. U glavnim su ulogama autohtone hrvatske sorte – malvazije i terani, kao monosortna mirna ili pjenušava vina te u zanimljivim kupažama.

„Istarska vina uvijek predstavljaju pravu poslasticu za vinoljupce. Stoga očekujemo da će nam se u četvrtak u Klubu književnika pridružiti velik broj ljubitelja vina kako bi zajedno s nama uživali u dobroj kapljici i izvrsnoj atmosferi“ – izjavila je Irena Lučić, voditeljica projekta Vinoljupci.

Vinarija Anđelini s Velanovog Brijega južno od Pazina, nastala je 1997. godine, njegujući obiteljsku tradiciju bavljenja vinogradarstvom i vinarstvom. U samom srcu Istre, na čuvenim vinogradarskim položajima iznad grada Pazina, smjestili su se njihovi vinogradi na 474 metara nad morem i najviši su vinogradi na širem području Istre. Spoj kontinentalne i mediteranske klime, utjecaj nadmorske visine te velike razlike između dnevnih i noćnih temperatura odličan su preduvjet za proizvodnju raznih tipova vrhunskih vina. U četvrtak ćemo kušati pet Anđelini etiketa: Pazinsku malvaziju, Filomenu, Rose, Domenico te pjenušac D’Angelo.

Vina Damjanić smatraju da vino nije proizvod. Ono je kreacija ljubavi i želje za savršenstvom. Način izražavanja i komunikacije sa svijetom. Vino je stil života. Na kušaonici “Istra u Zagrebu” predstavit će nam svoju Malvaziju istarsku (2018), Borgonju (2017), Clemente blanc (2016), Clemente crni (2013) te Muškat žuti (2017).

Obitelj Ravalico od sredine 19. stoljeća vezana je za poljoprivredu. Poduzetnost djedova pretočila se u radišnost i samozatajnost očeva, dok su sinovi sakupili ovu baštinu, modernizirali je i tako postali najveći i najutjecajniji privatni proizvođači na poluotoku. Pored toga, primjena inovacija i osuvremenjivanje na području vinarstva pridonijeli su da se iz dragocjenih grozdova istisnu izvorni ukusi i mirisi. Vina i rakije Ravalico prešla su županijske i nacionalne granice, osvajajući brojna zlatna odličja i priznanja na najpoznatijim enološkim sajmovima. Na kušaonici u četvrtak imat ćemo priliku kušati njihove četiri etikete: mirna vina Malvazija istarska i Chardonnay, te pjenušce Brighi Brut (chardonnay) i Brighi Brut Rose (pinot sivi).

Na kušaonicu dolazi i jedan i jedinstveni Bruno Trapan sa svojim vinima: Ponente (malvazija istarska 2017), Ruby Rose (cuvee, 2017), Istraditional (malvazija istraska 2015), Nigra Virgo Revolution (cuvee 2015), Terra Mare (teran, 2016). Food&WineStation Trapan je obiteljska vinarija s restoranom, smještena nedaleko od Pule, u mjestu Šišan, na samome jugu Istre. U vinogradima Trapan trenutno se obrađuje 11 ha organski uzgojenih vinograda u kojem prevladavaju autohtone sorte malvazija istarska i teran. Sama stilistika vina je vrlo moderna i mladenačka, no popraćena tradicijskim štihom.

Zigante vina će predstaviti svojih pet etiketa: Malvazija Istarska (2017), Rose Castagna (2017), pjenušac Brut (2017), San Stefano Riserva (2015) te Teran Gran Riserva (2015).

Osim prilike za degustaciju vina po popularnim cijenama, posjetitelji će imati priliku upoznati vinare, saznati više o izloženim vinskim etiketama te uživati u ukusnim zalogajima i živoj glazbenoj kulisi dueta RetroBoys.

Nešto više o samoj udruzi Vinoljupci rekla nam je voditeljica projekta, Irena Lučić: “Udruga Vinoljupci aktivno djeluje od 2014.godine na promicanju vinske kulture i turizma. Do sada je organizirala ukupno sedam open-air vinskih festivala, te brojna manja vinska događanja i susrete s ciljem kreiranja vinskog identiteta Zagreba i promicanja vinske kulture na neformalan i zabavan način.

Večernja vinska druženja koncipirana su na način da fokus stavljaju na jednu vinsku regiju ili podregiju. Na kušaonici se predstavlja do deset vinarija, čime se svakom pojedinom izlagaču osigurava dovoljno prostora za uspostavljanje kontakta s potrošačima i za kvalitetno predstavljanje nekoliko vinskih etiketa.

Regionalni fokus važan je i zbog svoje snažne edukativne komponente. Naime, upoznavanjem vina i vinara jedne specifične vinske regije posjetitelji automatski usvajaju znanja o autohtonim i domicilnim sortama, načinu i stilu proizvodnje vina, značajkama teroira te su mentalno u mogućnosti „smjestiti“ vina i vinare na vinsku kartu Hrvatske.

Ulaganje u edukaciju potrošača od neupitne je važnosti za uspjeh na relativno malom vinskom tržištu kao što je Hrvatska. Dosadašnje iskustvo pokazuje kako posjetitelji naših vinskih kušaonica, ohrabreni opuštenim pristupom u kojem se od njih ne očekuje prethodno vinsko predznanje, u vrlo kratkom roku postaju pravi mali ambasadori vina i vinske kulture.”

About Spori Zecov

1st Level Sommelier @HSK Travel 2 Run, Drink and Eat 4 Fun

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.