En Primeur 2019: premijera domaćih bijelih i crvenih vina

En Primeur jedinstveni je događaj kušanja mladih vina zadnje berbe i crvenih vina starijih godišta te ekskluzivnih vina koja će se tek ponuditi tržištu. To su prva kušanja vina, kako bi stručna javnost i svi ljubitelji vina prepoznali potencijal vina koja tek dolaze u ponudu. U krugovima vinskih stručnjaka događaj je prepoznat kao središte premijerne degustacije berbe iz prethodne godine.

En Primeur 2018, foto: PR Light komunikacije

Sommelieri, vlasnici i voditelji restorana, barova, hotela, F&B manageri, distributeri i ostali vinski stručnjaci te zaljubljenici u odličnu kapljicu tako će u četvrtak, 31. siječnja u Kristalnoj dvorani zagrebačkog hotela Westin od 13-19 sati (ulaz za posjetitelje je od 16 sati i besplatan je) moći premijerno kušati vina više od šezdeset vinara iz tri vinske regije. Prvenstveno će na stolovima biti graševina, pošip i pušipel iz berbe 2018. godine od koje Vlado Krauthaker, predsjednik udruge Graševina Croatica očekuje “zaista mnogo, prije svega kad govorimo o kvaliteti vina.”

U suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu pokrenuto je 13 projekata klonske selekcije (pojednostavljeno: postupak oplemenjivanja s ciljem poboljšanja karakteristika sorte): škrlet, graševina, kraljevina, pušipel,
krčka žlahtina i osam dalmatinskih sorata: korčulanski grk, pošip, plavac mali, plavina, debit, maraština, vugava i babić). Na ovogodišnjem En Primeuru posebno će biti riječi o graševini čija je klonska selekcija započela još 2004. te pušipelu (šipon, moslavac).

Projekt „Klonska selekcija cv. Graševina” kojeg su naručili Općina Kutjevo i Udruga proizvođača iznjedrio je priznanje nadležnih institucija klona graševine i uvrštenje na sortnu listu u Hrvatskoj čime su se stvorili uvjeti za njegovu reprodukciju s ciljem proširenja kvalitativnih potencijala kraljice hrvatskih vina te njezino prilagođavanje ciljevima proizvodnje i različitim tehnologijama.

Sve aktivnija međimurska vinska scena kroz Društvo vinogradara i vinara Međimurja Hortus Croatia već je predstavila mladi pušipel, čime je nastavljeno uspješno brendiranje pušipela kao zaštićene robne marke. U suradnji s Međimurskom županijom i Agronomskim fakultetom u Zagrebu mlade međimurske snage od 2011. godine provode i klonsku selekciju s ciljem dobivanja 3-4 klona radi daljnje zaštite autohtonosti, a jedna je od rijetkih domaćih sorti čije se vino odmara u unikatnoj boci, posebno dizajniranoj za ovu autohtonu sortu.

Nove, mlađe generacije dalmatinskih vinara podigle su ljestvicu u svakom dijelu poslovanja i promišljanja o vinarstvu i kroz Udrugu Vina Dalmacije nastavile su s razvojem unaprjeđenja vinograda i vinarija koje doživljavaju svoju renesansu.

Hrvatska vinska scena sve je bogatija i kvalitetnija u što ćemo se bez sumnje moći uvjeriti na En Primeuru 2019 i premijerno kušati vina šezdeset pet vinara iz Slavonije i Podunavlja, Dalmacije i Međimurja.

In vino veritas!

About Spori Zecov

1st Level Sommelier @HSK Travel 2 Run, Drink and Eat 4 Fun

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.