Hrvatski i slovenski pjenušci ujedinjeni u različitosti

Zagrebačku vinsku sezonu otvorit će 3. Salon pjenušavih vina koji će se održati u petak, 1. veljače u Hotelu Dubrovnik u okviru mreže “Salon of Sparkling Wines” koja već treću godinu za redom povezuje Zagreb i Ljubljanu, a u planu je njeno širenje po prijestolnicama u regiji.
Salon u Zagrebu organiziran je po provjerenom modelu iz Ljubljane, gdje se 15.2. 2019. održava 6. Salon penečih vin Ljubljana.

Salon pjenušavih vina: prof. Marija Vukelić direktorica Salona, foto: Julio Frangen

Osnovna poruka Salona je da se pjenušava vina ne piju samo u posebnim prilikama, već da se mogu piti svaki dan, i to ne samo kao aperitiv, već i u kombinaciji sa zahtjevnijim jelima, a cilj je podizanje razine kulture pijenja pjenušavih vina. Stoga su u okviru manifestacije predviđene i dvije besplatne stručno vođene radionice za sve posjetitelje koji se na vrijeme prijave. “Hrvatska i Slovenija – prijateljstvo u pjenušavoj čaši” vodit će
dr. Nina Levičnik, koordinatorica mreže, i prof. Marija Vukelić, direktorica Salona, a drugu radionicu “5 stoljeća mlada ljepotica – Gosset Champagne” (najstarija vinska kuća u Champagni, od 1584.) vodit će jedan od najboljih austrijskih sommeliera (Vineus Sommelier of the Year 2016) i Ambassadeur du Champagne 2015/2016 Suvad Suwi Zlatić.

Na press konferenciji sommelier Hrvatskog sommelier kluba Darko Lugarić demonstrirao je sljubljivanje pjenušaca s paštetama i potvrdio da se pjenušci mogu sparivati u svakodnevnim prigodama i uz obična jela

Sljubljivanje pjenušaca i pašteta, foto: Saša Stanković

U sklopu Salona organizirano je i ocjenjivanje pjenušaca koje mogu dostaviti i vinari koji ne sudjeluju na manifestaciji, čime je omogućeno dobivanje boljeg pregleda stanja na tržištu zbog većeg broja uzoraka, a bit će dodijeljene dvije vrste priznanja: pojedinačna Salonska priznanja i velika priznanja mreže Salon of Sparkling Wines o kojima će odlučivati dvije slovensko-hrvatske deveteročlane komisije koje vode enolozi Darja Bovha i mag. Franjo Francem.

Salon svoja vrata otvara u 15 sati i bit će otvoren do 21 – sasvim dovoljno vremena za obilazak više od trideset ponajboljih hrvatskih i slovenskih, te nekoliko proizvođača pjenušavih vina iz drugih zemalja koji će svoje favorite predstaviti na uniformiranim izložbenim mjestima.

About Spori Zecov

1st Level Sommelier @HSK Travel 2 Run, Drink and Eat 4 Fun

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.