Ususret 3. Salonu pjenušavih vina u Zagrebu

Svojevrsna najava 3. Salona pjenušavih vina Zagreb koji će se održati u hotelu Dubrovnik 1. veljače bilo je predstavljanje tri proizvođača (Sanabor, Kolarić, Barundić) u organizaciji Abecede finih zalogaja u Basementu koji su se među prvima prijavili kao izlagači kojih će biti 40-ak, iz Hrvatske, ali inozemstva.

Dva tjedna prije zagrebačkog Salona kojeg je najavila i predstavila
direktorica prof. Marija Vukelić, u Ljubljani će se održati 6. po redu Salon penečih vin, a njega je ukratko predstavila dr. Nina Levičnik i najavila širenje mreže salona na kojima se predstavljaju nemirna vina s mjehurićima s ciljem širenja kulture ispijanja pjenušaca u kojima se može uživati svaki dan, a ne samo u posebnim prilikama te da se mogu savršeno sljubiti s raznovrsnim jelima.

Prof. Marija Vukelić i dr. Nina Levičnik – Pjenušci u Basementu (photo by Julio Frangen)

U Basementu je na zanimljiv način – svojevrsno slijepo kušanje koje sva čula naprosto primora na punu koncentraciju  – predstavljeno ukupno 6 pjenušaca: 3 slovenska vinarije Sanabor, i 3 hrvatska: vinarija Kolarić je donijela dva, a vinarija Baron jedan pjenušac uz koje su posluženi zalogaji usklađeni s ponuđenim pjenušcima. 

Pjenušci u Basementu (photo by Julio Frangen)

Igor Sanabor, mladi slovenski vinar i njegova obitelj već petnaestak godina proizvodi pjenušce u blizini Sežane/Trsta, u okolici Štanjela. U ponudi imaju i mirna vina čiju su proizvodnju započeli prije 4 generacije. Trenutno nude nekoliko vinskih etiketa s mjehurićima od grožđa koje uzgajaju na 6 hektara terasastih vinograda između Vipave i Krasa. Sve pjenušce proizvode klasičnom metodom i minimalno ih puštaju odležavati 3-4 godine na kvascima. Baza njihovih pjenušaca su malvazija, crni pinot, teran, muškat, te kombinacija chardonnaya i rebule.
U Zagrebu smo premijerno kušali NV (non vintage) pjenušce Lucidia od rebule i chardonnaya, brut nature Pallidia od istarske malvazije, te rosé extra brut pjenušac Floridia od crnog pinota. Grožđe s različitih terroira (kraška crvenica i Vipavski lapor) ogleda se i u raznolikosti i eleganciji njihovih pjenušaca.

Lucidia je extra brut (5 grama neprovrelog šećera) pravi laganiji, aperitivni pjenušac kao što mu i ime govori, lijepog perlanja.  Čine ga 70% rebula i 30% chardonnaya, jednostavnije je strukture, izražene svježine a odležao je samo dvije godine na kvascima zbog čega je pitkiji. Još jedan extra brut, ali ružičaste boje, Floridia, proizveden je od crnog pinota i osim kao aperitiv može se poslužiti uz sirovu i sušenu ribu, jela od morskih plodova, razne sireve pa čak i jela od peradi. Miris malina s mineralnošću krškog tla s ruba Vipavske doline upotpunjen je zrelim okusom divlje trešnje – očekivano voćno i svježe. Pallidia, brut nature (manje od 3g/l ostatka šećera, bez dodatka likera) pjenušac proizveden od malvazije najprodavaniji je Sanaborov pjenušac, odmaran na kvascima 4 godine. Dugotrajno pjenjenje i fini mjehurići uvod su u plemeniti okus lokalne malvazije s mirisom agruma i korice kruha. Riba, perad i tjestenina lijepo pašu od ovo zrelo, karakterno pjenušavo vino.

Franjo Kolarić, jedan od iskusnijih plešivičkih vinara predstavio je svoja dva pjenušca pod brendom Coletti koje proizvodi klasičnom metodom i koji na kvascima odleže do dvije godine. Od ukupnog kapaciteta vinarije (120.000 litara), 15-ak tisuća otpada na pjenušce koje većinom prodaju u restoranima, grožđe uzgajaju na 6 hektara i 30.000 trsova.
Za Coletti brut nature, (non dosage), kao bazno vino korištene su stare plešivičke sorte (50%), rizling (30%) i chardonnay (20%). Odležao je dvije godine na kvascima, zadržao je mineralnost, svježinu i kiselinu po kojem je plešivičko vinogorje poznato, a kako kaže sam Franjo – možete ga piti i umjesto doručka. Coletti brut nature Rosé proizveden je od crnog pinota, macerirano 4-5 sati – zadržao je sortne karakteristike grožđa koje je najzahvalnije za proizvodnju ružičastih pjenušaca.

Joseph-Stephan Špoljar Barundić se predstavio svojom etiketom Barun iz male boutique vinarije u Krašiću u kojoj prerađuju grožđe iz 5 hektara vinograda zasađenih na zapadnom dijela Plešivičkog vinogorja. Od ukupne proizvodnje vina (30.000 boca), pola se odnosi na pjenušava vina od sorte bijeli manzoni (extra brut), malih prinosa i izrazitih kiselina, druga je etiketa Barun rosé, pjenušac proizveden od crnog pinota, a treći je – jedinstveni muškatni pjenušac Amoureux kojeg smo probali uz domaće pripremljene slastice. Ranom berbom zadržane su primarne arome, pa je primamljiv, slastan, s dovoljnim količinama kiselina neophodnih za pjenušce, uz dodatak likera od prosušenih bobica ubranih izravno s čokota.

About Spori Zecov

1st Level Sommelier @HSK Travel 2 Run, Drink and Eat 4 Fun

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.