Vinarija Tomić, 25 godina vina koja pričaju svoju priču

Hvarsku vinariju Tomić osnovao je rođeni Hvaranin Andro Tomić 1993. godine u okviru tvrtke Bastijana čime je nastavio obiteljsku tradiciju proizvodnje vina staru više od 150 godina. Dvadesetak je godina Andro proveo na stručnim usavršavanjima na institutima, fakultetima, a ponajviše vinarijama kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu. No, stalna edukacija, osluškivanje želja vinoljubaca te praćenje novih proizvodnih tehnologija put je kojim vina Tomić koračaju i danas.

Andro Tomić (photo by PR Light komunikacije)

Rezultat su vina koja svako za sebe priča svoju priču o hrvatskoj vinarskoj tradiciji koja seže sve do antičkog doba, čime je ispunjen jedan od Tomićevih osnovnih ciljeva: promicanje kulture vina. Stoga ne čudi da u vinogradima na izuzetnim položajima i klimom pogodnom za autohtone sorte danas rastu većinom plavac mali, te bijele sorte pošip i bogdanuša, a u proizvodnji se još koriste i merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, muškat žuti…

Kao svojevrsni rođendanski poklon, vinarija Tomić se uključila u humanitarni projekt Sigurnim putem dalje koji su zajednički pokrenuli
Rotary Klub Zagreb i Rotary Klub Zagreb International. Sredstva prikupljena kroz humanitarnu akciju (HR3325000091501148477, Addiko Bank, Rotary klub Zagreb) donirat će se Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja (HGSS) Gospić te štićenicima koji izlaze iz domova Caritas, koji su završetkom srednje škole izgubili pravo na smještaj u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi.


Božićni bal (photo by PR Light komunikacije)

U okviru akcije priredili su donacijski Božićni bal u hotelu Esplanade na kojem su predstavili neke od svojih vina: Tomić Opolo Nobile 2017, Tomić Pošip 2017, Tomić Plavac 2015, Tomić Illyricum 2015, Tomić Plavac mali 2011, Tomić Petar Hektorovich 2016, te liker Euforija.

Kvalitetno suho ružičasto vino Tomić Opolo Nobile 2017 tipično je jednogodišnje vino koje se pije dok je svježe. Rosé dobiven samotokom plavca malog s minimalnom maceracijom privlačne je ružičaste boje, na granici suhog i polusuhog vina i napravljen je po uzoru na francuska provansalska mlada vina (Beaujolais Nouveau). Punog okusa, uravnoteženih kiselina miriši na maline, jagode i cvijeće, a na nepcu se osjeti slanost, karakteristična za dalmatinska ružičasta vina.
Vole ga vegetarijanci jer paše uz salate i druga laganija jela, ali nemojte ga zaobići niti uz kravlji ili kozji sir.

Pošip iz 2017. godine još je jedno svježe, mlado vino živahnog zlatnog žutog odsjaja, gusto i bogate, raskošne aromatike. Elegancija na nosu se ogleda u mirisima zrelog voća: breskve, žute jabuke i banane te mediteranskog bilja i prevladavajuće vanilije. Slast u ustima pružaju izbalansirane kiseline i blaga mineralnost s bananom i Granny Smith jabukom. Kremozno i bez gorčine sljubljuje se s jelima od bijelog mesa, ribama i školjkama, a ide i uz pikantnija jela i jače sireve.

Vina Tomić (photo by Facebook @vinatomic)

Tomić Plavac 2015 i Tomić Plavac mali 2011 crvena su vina koja zorno pokazuju razliku između kvalitetnog i vrhunskog vina. Oba su vina prepoznatljivog Tomićevog stila kojeg odlikuje mekoća i elegancija, čime se razlikuje od robusnih vina ove poprilično divlje dalmatinske autohtone sorte, a jedan od razloga distinkcije je kraća i nježnija maceracija. Vino tako zadržava sortnost, srednjeg tijela i alkohola pa je pitko i svježe: tamno, zrelo voće poput šljive, bobičastog voća i višnje nadopunjuje se s mediteranskim travama i biljem i s dodatkom slanog ocrtava terroir s kojeg dolazi. Vinska je priča zaokružena jednogodišnjim odležavanjem u kombinaciji korištenih i novih barrique bačava što je plavcima dalo note drva, kože i duhana.
Plavac mali se proizvodi samo i iznimnim godinama i u manjim količinama od grožđa iz odabranih vinograda (Sveta Nedjelja, Ivan Dolac, Jagodna).  Uz njega, Andro Tomić ima i Veliki plavac mali, kojeg puni u magnum 1,5 litarske boce i moguće ga je probati samo u ugodnom ambijentu vinarije na Hvaru. S pečenim odrescima, pašticadom i drugim jelima snažnijeg okusa nećete pogriješiti…

uvala Vira, vinogradi Tomić (photo by Facebook @vinatomic)

Iz hvarske uvale Vira gdje su uz stare ilirske iskopine 2012. zasađeni ekološki vinogradi dolazi grožđe za kupažu Illyricum 2015 koja se proizvodi od plavca malog i cabernet sauvignona. Cabernet mu daje sočnost i svježinu, a plavac mekih tanina zaokružuje ovo suho vino tamne rubinske boje. svježe je i živahno harmoničnih voćnih, začinskih i zemljanih nota, idealne koncentracije okusa pa je i aftertaste dug i intenzivan. Pačja prsa i govedina su prvi izbor jela uz Illyricum.

U spomen na velikog hvarskog plemića i pjesnika koji je bio poznat i kao veliki hedonist – Petra Hektorovića Andro Tomić proizvodi fenomenalan istoimeni prošek koji u načelu nema oznaku berbe, ali te 2016. bobice su očito bile optimalno zrele, a bura ih je dobro prosušila. Sjajno slatko vino koje će vas podsjetiti na naranču, smokvu, grožđice, s naglašenim cvjetnim notama na žalost zapostavljeno je u našim krajevima, ali zato u njemu uživaju u Europi, posebice Francuzi. Što dulje stoji – to je bolji jer do izražaja dolaze tercijarne note karamele, suhog voća i meda koje odgovaraju slasticama, a posebno crnoj čokoladi i tortama od čokolade. Probajte i uz sireve od plemenite plijesni.


Euforija Tomić (photo by Facebook @vinatomic)

Želite li popiti jedinicu za mjerenje zlata – potražite liker Euforija koji se proizvodi od rogača i kadulje. Posebnost rogača je da svaka sjemenka, bez obzira na uvjete skladištenja i veličinu mahune uvijek ima istu masu: 0,18 grama!!! Stoga su u antičko doba sjemenke rogača koristili za vaganje zlata, a ta je mjerna jedinica dobila naziv – karat. U kombinaciji s čudesnom biljkom za koju se smatralo da liječi mnoge bolesti – kaduljom (Salvia, što znači spasiti) vinarija Tomić proizvodi liker simpatično konstruiranog imena: EU-for-I-ja. Liker slatkog okusa i jake arome poslužiti u čaši s kockicom leda, naravno uz slatko.

Posjetite li vinariju u uvali Mirna na Hvaru, na sjajnoj osunčanoj lokaciji shvatit ćete zašto se vina Tomić ne piju na litre, nego na ure.

About Spori Zecov

1st Level Sommelier @HSK Travel 2 Run, Drink and Eat 4 Fun

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.