Vinart i WOW vinske Oscare za 2018. godinu dobili su…

Bliži se kraj godine i vrijeme je za rekapitulaciju učinjenog – po drugi put u organizaciji Vinarta na inicijativu jednog od najkompetentnijih vinoznalaca Saše Špiranca dodijeljene su nagrade pod nazivom Vinartova godišnja postignuća na domaćoj vinskoj sceni.

Svojevrsni vinski Oscari uručeni su pred potpuno ispunjenom dvoranom gostiju iz svijeta medija, poduzetništva i vinarstva u velikoj dvorani boutique kina Kaptol Cinema svima koji su u protekloj godini ali i prijašnjih godina obilježili domaću vinsku scenu. Iznimna pozornost medija nije čudna jer se vinska scena ubrzano razvija a interes za vina, vinare, podrume i vinoteke neprestano raste i sve je više zaljubljenika u nektar bogova, bilo kao hedonista-amatera, connoisseura, enologa, vinara, sommeliera…

Uz Vinartove nagrade, po sedmi su put dodijeljene i nagrade udruge Woman On Wine kao finale akcije Što žene žele u kojoj je više od 600 članica i simpatizerki glasalo za svog favorita u 5 kategorija.

No krenimo redom…

Glavnu nagradu Römerquelle Osoba godine dodijeljena je Vladi Krauthakeru, jedan od najuspješnijih hrvatskih vinara, vlasnik Vinogradarstva i podrumarstva Krauthaker koji je od 1992. godine pa do danas osvojio brojna priznanja i nagrade ne samo na domaćim, već i svjetskim natjecanjima i izložbama.

Osoba godine – Vlado Krauthaker (photo by Morana Popovčić)

Romerquelle Vinarija godine je vinarija Miloš, Frano, Ivan i Josip beskompromisni promotori Pelješca i posebice autohtone sorte plavac mali s kojom rade čuda u svojem podrumu.

Najbolja vinarija Miloš (photo by Morana Popovčić)


Nagrade za regionalne vinarije sponzorirao je Lidl, a osvojili su ih: 
vinarija Šember (Bregovita Hrvatska), vinarija Krauthaker
(Slavonija i Podunavlje), vinarija Fakin (Istra i Kvarner) i vinarija Miloš (Dalmacija).


Najbolje regionalne vinarije: Miloš, Fakin, Krauthaker, Šember (photo by Morana Popovčić)

U kategoriji nagrada Vinart trgovci godine nagrade su odnijeli Roto dinamic d.o.o. kao veletrgovac godine, vinoteka Bornstein kao vinoteka godine te Vino.hr kao web shop godine.

Vino.hr, vinoteka Bornstein i Roto dinamic (photo by Morana Popovčić)

Osim godišnjih nagrada najboljim vinarima i vinarijama, uručene su i nagrade za životno djelo pojedincima koji su svojim djelovanjem
zadužili hrvatsko vinarstvo: legendarni međimurski vinar Franjo Lebar, pionir privatnog poduzatništva u vinarstvu Ivan Enjingi, pokretač moderne dalmatinske vinske scene Zlatan Plenković, prvi vinski veletrgovac i vinotekar Vlado Borošić te ugledni znanstvenik i autor brojnih stručnih publikacija prof. dr. sc. Nikola Mirošević.

Dobitnici nagrada za životno djelo (photo by Morana Popovčić)

Nagrade udruge Women On Wine uručila je predsjednica udruge i utemeljiteljica nagrada, novinarka Sanja Muzaferija, a dobitnici po kategorijama su: Centurion Gold vinarije Bolfan kao najbolji pjenušac, Graševina Premium 2013 Jasne Antunović Turk za najbolje bijelo vino, najružičastije vino je Teuta 2017 vinarije Prović, među crvenima prvo je mjesto zauzeo Teran 2015 vinarije Benvenuti, a najslađi je prošek Ambra vinarije Bibich, koja je ujedno osvojila i WOW Grand Prix nagradu za (žensko) vino godine…

WOW laureati (photo by Morana Popovčić)

Do sljedeće prilike, uživat ćemo u vinima nagrađenih, ali naravno, i svih ostalih vinara i neumorno istraživati po policama vinoteka i vinskim kartama restorana u potrazi za istinom u poznatim, ali i novim okusima…

About Spori Zecov

1st Level Sommelier @HSK Travel 2 Run, Drink and Eat 4 Fun

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.