Zabadaf je lepa čaša, ak’ je prozna! Napunite je mladim vinima iz Međimurja…

Svjetski trend predstavljanja mladih vina u organizaciji PR agencije Light komunikacije nakon stigao je i u Zagreb: prezentaciju 6 mladih vina pod nazivom Mlado Međimurje iz podruma Cmrečnjak, Dvanajščak–Kozol, Kocijan, Kunčić, Preiner i Štampar vodio je poznati sommelier i Decanterov sudac Siniša Lasan uz pomoć enologa Miodraga Hruškara.

Već neko vrijeme međimurska su vina sve traženija i zahvaljujući izuzetnim naporima samih vinara te turističkih zajednica Međimurje se kao vinska regija sve češće pojavljuje na vinskoj karti. Osim brendiranja autohtone međimurske sorte pušipela – za koju je specijalno izrađena i unikatna boca – Lasan je posebno naglasio i izuzetnu kvalitetu međimurskog sauvignona za koju kaže da je jedan od najboljih na svijetu.

Projekt Mlado Međimurje samo je još jedan dokaz nevjerojatnog potencijala Međimurja kao vinske regije koja prva u Hrvatskoj predstavlja odabrana mlada buteljirana vina, što poznate vinske u regije u svijetu – posebice u Francuskoj i Austriji – čine već godinama. Mlada vina su svježa, u pravilu manje koncentracije sumpora i nižih alkohola, a uslijed specifičnog vinogradarskog položaja međimurska vina odlikuje i naglašena mineralnost. Ova su vina zatvorena u butelje u kontroliranim uvjetima s navojnim stelvin čepom koji garantira svježinu i čistoću.

Druga generacija poznatih međimurskih vinarskih obitelji predstavila je svoja odabrana mlada vina, lepršava, pitka i osvježavajuća i otkrila izniman potencijal rizvanca, chardonnaya, zelenog silvanca, bijelog pinota, žutog muškata i naravno sauvignona koji već sada, nakon samo dva-tri mjeseca nakon berbe predstavljaju užitak za nepce.

Medjimurski vinari

Mirisnim i svježim vinima svaki je od vinara dao i svoj osobni pečat, a ovo su opće impresije predstavljenih vina:
David Štampar je predstavio Silvanac zeleni, lagano i pitko vino, suho, a opet voćno.
Silvanac zeleni odabrao je i Nenad Preiner: vrlo izražene mineralnosti, ugodnih alkohola, suho i dobro strukturirano.
Marko Cmrečnjak je za svog mladog favorita izabrao Rizvanac, križanac plemenke i rizlinga: pitko, lagano suho vino koje mi je i osobni favorit.
Chardonnay Petra Kocijana s mirisom banana još je jedno dobro strukturirano suho vino i vrlo vjerojatno će se više svidjeti vinoljupkama zbog iznimnih mirisnih nota.
Jedina vinarka na ovom predstavljanju, Tea Dvanajščak predstavila je suhi Dvanajščak-Kozol cuvée pinota bijelog i sauvignona s natruhama zelenih paprika koje prizivaju svježinu na nosu ali i nepcu.
Za kraj, cuvée Denisa Kunčića od žutog muškata, chardonnaya i sauvignona s najviše ostatka šećera, lepršavo i polusuho vino uveo nas je u predblagdansko raspoloženje i najavio nova ugodna druženja s međimurskim vinima.

Naiđete li neko od vina s oznakom Mlado. Međimurje – ne oklijevajte probati ga – ugodno ćete se iznenaditi…

About Spori Zecov

1st Level Sommelier @HSK Travel 2 Run, Drink and Eat 4 Fun

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.