Plavac mali 2002.-2017. ili kako dobro vino s godinama može postati još bolje

Na prvom okupljanju vinoznalaca i vinoljubaca Winy Tueasday After Work Wine Party u Basementu iz privatne arhive svjetlo dana ugledalo je čak jedanaest boca s plavcem malim, od najmlađeg roséa iz 2017., pa do najstarijeg iz 2002. godine.

Plavac mali, autohtona sorta je sorta malih prinosa (više je trsova nego proizvedenih butelja) i uzgaja se isključivo u Dalmaciji gdje je pod nasadima oko 1.550 hektara. Najzastupljenija je ali i najpopularnija crna sorta, punog imena plavac mali crni, a domaći ga još nazivaju i crnac, greštavac, čvrstac, šarac i zelenjak.
Nastao je spontanim križanjem dobričića i kaštelanskog crljenka (kojeg poznajemo i kao primitivo ili zinfandel), a bolje uspijeva na škrtim tlima okrenutim moru.
Vina su u pravila jaka, bogata i puna, kompleksnih i intenzivnih aroma s izraženim taninima.
Osim klasičnog crnjaka, od plavca malog proizvode se i ružičasta vina (opolo), te desertno vino prošek.

Na degustaciji je malo ali odabrano društvo guštalo i uspoređivalo 10 peljeških, bračkih i hvarskih plavaca (jedanaesti, opolo s kojim je večer otvorena iskorišten je više kao uvod u prave plavce, a usput je zagrijao atmosferu kroz raspravu da li su to uopće prava vina i kakva bi zapravo ružičasta vina s juga trebala biti).

S vinima starijih berbi nikad se ne zna – mnogo stvari može poći po zlu, pa je kušanje takvih vina svojevrsna lutrija. Potvrdilo se to i ovaj put, jer jedno je od vina koje sam s nestrpljenjem iščekivao bio Dingač (Potomje, Pelješac) Vedrana Kiridžije iz 2004. godine, no na žalost – nije bilo za piti… Prilikom posjeta podrumu ovo ljeto njegova su me vina oduševila i nema druge nego dati mu drugu priliku s pravilno sačuvanom bocom jer je moguće da je vino propalo uslijed neprikladnog čuvanja.

Postup Mare
Postup Mare (photo by SZ)

Najbolji ukupni dojam na prisutne ostavio je elegantni Postup Mare obitelji Mrgudić iz Potomja S Pelješca iz 2010. godine, plavac za kojeg često kažu da se više sviđa ženama zbog svoje ugodne trpkosti i slatkoće s aromama crvenog i crnog bobičastog voća. Vino za hedoniste kojeg sam prvi put probao u Marinom podrumu uz arancine i tradicionalnu poslasticu od mošta, mantalu i zaljubio se u njega na prvu, bez obzira što za vinskog brata Dingač Buru iz istog podruma kažu da je pravo, muško vino. Morski kamen koji ne napušta nos i voćne note prizvali su pašticadu pred oči, ali ni divljač ili odležani biftek ne bi bili loš izbor.

Mantala i arancini

Mantala i arancini (photo by SZ)

Reuben’s Private Reserve iz orebićkog podruma Korta Katarina iz 2009. godine (ali istih položaja vinograda kao i Mrgudićevih) vino je proizvedeno od najboljeg, biranog grožđa koje i do 24 mjeseca dozrijeva u barrique bačvicama, što znatno utječe na zrelost ali i strukturu tanina, pa Reserve odskače od redovnih berbi. Lee Anderson sa suprugom Penny, vlasnici su Korta Katarine koji su se zaljubili u Orebić i izgradili impresivno zdanje, a što je još važnije, zadržali su visoku kvalitetu plavca malog na oko 6,5 hektara na Postupu i Dingaču. Reuben’s je vino s karakterom, pikantno i snažno s notama suhe šljive, dima i duhana. Završetak je dug, pomalo gorkast, a odličan se slaže sa zrelim sirom, mesom s roštilja ali i tamnom čokoladom.

Reuben's Korta Katarina
Reuben’s Korta Katarina (photo by SZ)

Uz dva pelješka, opća je ocjena da je brački plavac mali Majstor berba 2009. vinarije Stina iz Bola, kao što mu i ime sugerira, majstorski primjer plavca, izazov za svakog connoisseura. Prepoznatljivih je sortnih karakteristika i uglađenih tanina koji ne iskaču kao kod ostalih sličnih plavaca, što je posljedica berbe u vrijeme kad su tanini u kožici i sjemenkama još blagi. Vino koje inspiraciju crpi iz kamena s položaja Murvica odlično je ukomponiranog utjecaja drva jer dozrijeva većinom u novim bačvama do 18 mjeseci, a tada još nekoliko mjeseci provodi u bocama. Berba koju smo kušali opravdala je najavljeni potencijal za odgođeno uživanje u dobrom društvu, s obiljem bobičastog crnog i crvenog voća i s već uobičajenim notama drva i duhana koje nestaju s vremenom koje vino provode u čaši. Uz janjetinu, divljač s pikantnim umacima i zrelim ovčjim sirevima ne možete pogriješiti…

Najstarije vino, Dingač 2002 Vila Mora vinarije Bubrig iz Donje Bande na Pelješcu bila je možda i najugodnije iznenađenje, jer premda već stariji srednjoškolac i dalje se dobro drži. Plenkovićev Zlatan plavac iz 2009. ispunio je očekivanja, premda je malo izgubio na retrookusu, dok su ostala vina u manjoj mjeri pokazala svu raskoš koju plavci u pravilu s godinama dodatno pokazuju…

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

About Spori Zecov

1st Level Sommelier @HSK Travel 2 Run, Drink and Eat 4 Fun

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.