State of the art kutjevačka vinarija Galić: Jožina sretna 9-ka za bogatiju Slavoniju

Opčinjenost Josipa Galića brojem 9 za kojeg kaže da je njegov sretan broj vidljiva je na svakom koraku, pa ne čudi da se nova vinarija u centru Kutjeva u formi kvadra od bijelog betona i starinske cigle prostire na 3.330 kvadrata, a jedan od najpoznatijih svjetskih proizvođača vinifikatora, francuski Seguin Moreau izradio je samo za njega  elipsoidne spremnike od 3.300 litara premda je standard okruglih tri tisuće litara.

Vinarija

Nova vinarija Galic
Nova vinarija Galić u Kutjevu (photo by: Vlado Kos / CROPIX)

Impresivno zdanje projektirao je studio Dva arhitekta (Tomislav Turković i Zoran Zidarić), koji je za ovu lokaciju morao osmisliti novo rješenje, jer je vinarija prvobitno trebala biti sagrađena na položaju Radovanci pored Velike, no zbog administrativnih problema lokacija je promijenjena. Za tu prvu ideju arhitektonski dvojac je 2017. godine dobio prestižnu nagradu American Architecture Awards, a Galić ne skriva želju da je realizira, ali negdje u Dalmaciji budući planira proizvoditi vinske etikete od dalmatinskih sorti. Već ove godine u vinariji u Kutjevu na mjestu nekadašnje škole i tvornice tekstila koju krasi samo zaštitni znak – stilizirana vinova loza nalik na slovo G, preradit će se prve količine pošipa i crljenka koji će praviti društvo kraljici hrvatskih vinograda – graševini, ali i sauvignon blancu, crnom pinotu i chardonnayu.

Vinarija Galic idejno rjesenje
Vinarija Galić idejno rjesenje (photo by Dva arhitekta)

 

U samom prizemlju smještena je kušaonica s pogledom na prostoriju simetrično ispunjenu drvenim bačvama namijenjenim odležavanju vina. Elegantan interijer, smeđe kožne garniture, zatamnjena stakla u kombinaciji s drvom i betonskim gredama savršen su primjer odlično pogođenog spoja industrijskog dizajna i tehnologije.

Kušaonica, vinarija Galić
Kušaonica, vinarija Galić (photo by SZ)

Pogled s trećeg kata (unutrašnjost su osmislili sam Josip Galić i voditelj projekta Danijel Juričević) je zaista očaravajući: oprema vrijedna više od 15 milijuna kuna doslovno je pod vašim nogama jer je galerija iznad proizvodnog pogona povezana pješačkim mostićima i pasarelama i vode vas iznad inox spremnika i drvenih bačvi neuobičajenih veličina – sve su na neki način vezane naravno uz broj 9.
Osim već spomenutih vinifikatora, pogled će vam privući betonski konusi i jaja koji će se koristiti za maceraciju graševine (planira se proizvesti 4.000 nove, prirodne linije vina), te ogromne drvene bačve iznutra obložene staklom i s oknima kroz koja će posjetioci ali i glavni enolog Slaven Jeličić moći promatrati fermentaciju vina. Ideju su dobili za vrijeme posjete Mouton Rothschildu i odmah je realizirali u novom zdanju. U vinariji je i moderni laboratorij opremljen vrhunskim španjolskim Bacchus 3 uređajem za analiza mošta i vina, te kompjutorizirana strojarnica, srce vinarije iz koje je putem računala moguće upravljati temperaturama i drugim procesima – apsolutno ništa nije prepušteno slučaju.

Enologu Slavenu Jeličiću na raspolaganju su i posebni mali vinifikatori koje će koristiti za kreiranje i eksperimentiranje različitih stilova vina u malim količinama, a poslužit će i za uzgoj različitih kultura prirodnih kvasaca. Suradnja Galića i Jeličića započela je još 2008. godine kad je Slaven s Leom Gracinom vodio Vinolab, a Galić im je bio prvi klijent. Nekako u isto vrijeme priključio im se i Andrej Markulin koji je danas predsjednik uprave Galić vina.
Neobičan trojac (građevinar, enolog i matematičar) kroz godine je iz početnog vinograda s 40.000 loza na 6,5 hektara proširio uzgoj na čak 6 lokacija i gotovo 60 hektara, s godišnjom proizvodnjom od 300.000 boca.
Nova vinarija dvostruko je većeg kapaciteta, no Galić naglašava da će se zaustaviti na 333.000 boca, nastojeći zadržati kvalitetu na visokom nivou.

Vinogradi
Na pet lokacija zelenih obronaka Krndije i Papuka (Velikoj, Podgorju, Vetovu, Kaptolu i Kutjevu) i zadnjoj akviziciji, Brodskom Stupniku na južnim obroncima Dilj gore Galić uzgaja po 9 bijelih i crnih sorti. Osim prevladavajuće graševine, položaji su idealni za uzgoj chardonnaya, a veliki potencijal imaju crvene sorte poput crnog pinota, cabernet sauvignona, cabernet franca te merlota.
Pretežito južne ekspozicije i na nadmorskim visinama između 200 i 300 metara posebna karakteristika lokacija je mikroklima koju odlikuje postepeni prijelaz ljeta u jesen s višom jesenskom prosječnom temperaturom od proljetne.
Na položaju Brodski Stupnik, pored vinograda koji je nekada pripadao još jednom poznatom vinaru, Davoru Zdjelareviću nalazi se i hotel s restoranom Stupnički dvori, a ispod zemlje je podrum s kušaonicom i vinskom arhivom.

Stupnicki Dvori
Stupnički Dvori (photo by Igor Lulić)

Kutjevačko vinogorje poznato je po optimalnom odnosu kiselina i šećera koje grožđe ima u vrijeme berbe, a najveći je izazov zadržati ga takvim. Stoga Galić i njegovi suradnici ubrano grožđe prevoze u podrum u najkraćem mogućem roku i prerađuju ga u sterilnim uvjetima. Osim toga, da bi berba bila dobrih prinosa, koriste najsuvremeniju ampelotehniku, istovremeno zadržavajući ekološki aspekt proizvodnje.

Galić vina
U vinariji caruje naravno graševina, kojoj društvo u bačvama i bocama prave i sauvignon blanc, crni pinot i chardonnay, a uskoro će i već najavljene dalmatinske sorte.
Specifičan Galićev stil vinifikacije graševine koji vinu daje čiste voćne i herbalne arome jabuke, kruške i kamilice, oduševljava i ocjenjivače na natjecanjima na kojima su njegova vina osvojila brojne nagrade. Premium etiketa Bijelo 9 berba 2013. (posebno odnjegovano vino dobiveno od grožđa s najboljih položaja) osvojila je brončanu medalju na prošlogodišnjem World Wine Awards Decanteru, kao i izborna berba prosušenih grožđica Graševina berba 2011.

Bijelo 9 je kupaža graševine, sauvignon blanca i chardonnaya koji su fermentirali u kontroliranim uvjetima u bačvama od slavonskog i francuskog hrasta te slavonskog bagrema, a zatim je mirovalo na finom talogu (sur lie metoda) 9 mjeseci. Macerirano ali ne zbog boje već dobivanja bogatijeg ekstrakta, na nosu se osjete dunja, breskva i malo putra. Treba za zavrtjeti i ostaviti u čaši jer tek tada do izraza dolazi školovanje u drvu kroz blagu notu vanilije. Najbolje ga je sljubiti s ribama, školjkama i morskim plodovima, ali ni jela od peradi mu nisu strana.

Druga premium etiketa, Crno 9 kupaža je merlota i cabernet sauvignona, tamno crvene boje iznimno snažnog mirisa suhih šljiva, crnog ribizla, nakon čega se probijaju začinske note crnog papra i muškatnog oraščića. Pikantnog i vrlo snažnog okusa, koncentrirane voćnosti, zrelih, čak pomalo tvrdih tanina. Vrijedi ga kušati uz jela od pernate divljači, mesa s roštilja i svjetlija pečena mesa. Definitivno vino s potencijalom dozrijevanja i vrijedi ga ostaviti sa strane i do petnaestak godina.

Galićeva Graševina je vino čistih aroma, karakteristične žućkasto zelene boje bez neočekivanih nota. Vino koje se može piti baš uvijek, s hranom (kušajte ga uz hobotnicu…) ili bez – valjda će planiranih 60-ak tisuća butelji biti dovoljno da zadovolji potražnju. Ako će usfaliti, probajte Graševinu izborne berbe prosušenih grožđica Leon koja je proglašena šampionom na Festivalu graševine u Kutjevu: boje starog zlata i mirisima suhog cvijeća, meda i začina s pikantnim aromama orašastih plodova jednostavno se lijepi za usne i nepce…

Chardonnay iz Galićevog podruma nema u sebi toliko izraženog hrasta koji se u slavonskim inačicama često prejako osjeti, tako da voćne arome marelica i breskvi dolaze do izražaja. Svjež, bogatog okusa lješnjaka i maslaca dugotrajnog aftertastea voćnih osobina ovaj chardonnay dobar je pratitelj ribama i jelima od bijelog mesa.

Što je stariji Galić Crni pinot je puniji i kompleksniji. Intenzivnog mirisa cvijeća, trešanja i šumskih jagoda s elementima duhana i tamne čokolade, nježnih kiselina, atraktivnog okusa primjer je vina koje naglašava svojstva sorte.  Za sljubljivanje vrijede isti prijedlozi kao za Crno 9.

Osim mirnih vina, Josip Galić i Slaven Jeličić okušali su se i u proizvodnji pjenušaca u obje inačice pa će se na otvorenju nazdravljati s blanc de blancs iz 2014. te s blanc de noirs od crnog pinota iz 2013. godine

Službeno otvorenje vinarije je – pogodili ste – 9. studenog, ali kad god ste u prolazu – vrata vinarije će biti otvorena za posjetitelje… I to nije sve, jer Josip Galić s tajanstvenim smiješkom na licu spominje i tajnih 600 kvadrata u podrumu kojeg planiraju otvoriti iduće godine…

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

About Spori Zecov

1st Level Sommelier @HSK Travel 2 Run, Drink and Eat 4 Fun

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.