Slavonska vila na Pelješcu spravlja džem od plavca malog

Manuela Ferić – Slavonka koja je zamijenila zlatna žitna polja Pelješkim vinogradima plavca malog i u potpunosti prihvatila drugačiju svakodnevnicu od one u kojoj je odrasla.

Kaže za sebe da je odrasla s kuhačom u ruci, vesela, otvorena i brbljava, još kao mala neprestano je zapitkivala “a što je ovo?.., od čega se to radi?…, kako se spravlja?” Naprosto obožava kuhati, posebice džemove i sokove za hladne i duge zimske dane.

Znatiželjna po prirodi čim je došla na Pelješac i počela raditi u maloj obiteljskoj vinariji Jurica koja se ponosi vinima od plavca malog razmišljala je kako bi se osim za vino bobice mogle iskoristiti i za nešto drugo. Gledajući jematvu (berbu) savršeno okruglih kuglica tamno ljubičaste boje s bordo odsjajem odlučila je da tu veličanstvenu boju mora pretvoriti u još nešto.

U razgovoru s nonama, saznala je da se nekada kuhao džem od plavca malog, ali da ga današnje mlade ne žele raditi.

“Neće one, ali hoću ja…” – nastavlja Manuela” i velim ja tako suprugu da mi donese kantu plavca. “A šta će ti?” – pomalo sa strahom u glasu pita jer očekuje opet neko eksperimentiranje. “Molim te samo donesi, nešto želim probati…” – odgovorila sam već u potrazi za prikladnom tečom i s bezbroj pitanja u glavi jer nisam dobila nikakve detaljne upute što i kako!

Ostavi on tako kantu ispred mene i u čudu me gleda kako skidam bobu po bobu. “Nikad pokidati (smijeh) jer jedva čekam početi s nakuhavanjem'”.

Manuela je sve stavila u teču, uživajući pored štednjaka u predivnim bojama iz svježe ubranih bobica, dodajući malo pomalo šećer kako bi dobila zadovoljavajuću gustoću i kap po kap domaćeg limuna…, i onaj poseban začin ljubavi bez kojeg ništa ne može ispasti kako valja!

Nakon više od 4 sata kuhanja, dobila je željenu gustoću. “Ne znam što me više opčinilo boje, miris ili okus – s osmijehom na licu sjeća se Slavonka – ” a onda joj je došlo da sve skupa još malo dopuni pa je dodala i nekoliko cijelih bobica plavca.

Razlila je purpurnu gustu tekućinu po teglicama koje je odjenula u male haljinice, a perfekcionist po naravi izradila je i stavila etikete s jednostavnim natpisom: Džem plavac mali…, by Manuela. “Eto da lipše izgleda za poklon.”

Ali prije nego li je prve teglice poslala obitelji i prijateljima u Slavoniju, ispekla je palačinke i napunila ih slatkom delicijom i ponudila ljude i goste koji su se zatekli. “Ajmee što je ovo?…., kako si to učinila?…, kako si ga napravila?…” – bili su komentari dok su palačinke munjevitom brzinom nestajale s pladnja. “Jedan je prijatelj kradom pojeo cijelu teglicu i umotao je kako je bila i pravio se da ne zna ništa o tome… – prisjeća se Manuela – “pa sam mu kasnije poslala veliku teglu od 3kg.”

Nakon uspješne degustacije, teglice su krenule na put i uz degustaciju Jurica vina, gosti su mogli kušati i ovaj jedinstveni autohtoni otočki proizvod koji je oduševio svakog tko ga je probao.
.
I Manuelu je iznenadila takva reakcija, nije očekivala da će je njena znatiželja dovesti do novog biznisa, no sada su uz vina u ponudi i teglice džema od plavca malog i ako ih negdje nađete, ne propustite ih kupiti.

Za svaku preporuku!

Ćakula uz plavac
Ćakula uz plavac, Manuela Ferić (photo by Julio Frangen)

About Spori Zecov

1st Level Sommelier @HSK Travel 2 Run, Drink and Eat 4 Fun

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.