Slavonska vila na Pelješcu spravlja džem od plavca malog

Manuela Ferić – Slavonka koja je zamijenila zlatna žitna polja Pelješkim vinogradima plavca malog i u potpunosti prihvatila drugačiju svakodnevnicu od one u kojoj je odrasla.

Kaže za sebe da je odrasla s kuhačom u ruci, vesela, otvorena i brbljava, još kao mala neprestano je zapitkivala “a što je ovo?.., od čega se to radi?…, kako se spravlja?” Naprosto obožava kuhati, posebice džemove i sokove za hladne i duge zimske dane.

Znatiželjna po prirodi čim je došla na Pelješac i počela raditi u maloj obiteljskoj vinariji Jurica koja se ponosi vinima od plavca malog razmišljala je kako bi se osim za vino bobice mogle iskoristiti i za nešto drugo. Gledajući jematvu (berbu) savršeno okruglih kuglica tamno ljubičaste boje s bordo odsjajem odlučila je da tu veličanstvenu boju mora pretvoriti u još nešto.

U razgovoru s nonama, saznala je da se nekada kuhao džem od plavca malog, ali da ga današnje mlade ne žele raditi.

“Neće one, ali hoću ja…” – nastavlja Manuela” i velim ja tako suprugu da mi donese kantu plavca. “A šta će ti?” – pomalo sa strahom u glasu pita jer očekuje opet neko eksperimentiranje. “Molim te samo donesi, nešto želim probati…” – odgovorila sam već u potrazi za prikladnom tečom i s bezbroj pitanja u glavi jer nisam dobila nikakve detaljne upute što i kako!

Ostavi on tako kantu ispred mene i u čudu me gleda kako skidam bobu po bobu. “Nikad pokidati (smijeh) jer jedva čekam početi s nakuhavanjem'”.

Manuela je sve stavila u teču, uživajući pored štednjaka u predivnim bojama iz svježe ubranih bobica, dodajući malo pomalo šećer kako bi dobila zadovoljavajuću gustoću i kap po kap domaćeg limuna…, i onaj poseban začin ljubavi bez kojeg ništa ne može ispasti kako valja!

Nakon više od 4 sata kuhanja, dobila je željenu gustoću. “Ne znam što me više opčinilo boje, miris ili okus – s osmijehom na licu sjeća se Slavonka – ” a onda joj je došlo da sve skupa još malo dopuni pa je dodala i nekoliko cijelih bobica plavca.

Razlila je purpurnu gustu tekućinu po teglicama koje je odjenula u male haljinice, a perfekcionist po naravi izradila je i stavila etikete s jednostavnim natpisom: Džem plavac mali…, by Manuela. “Eto da lipše izgleda za poklon.”

Ali prije nego li je prve teglice poslala obitelji i prijateljima u Slavoniju, ispekla je palačinke i napunila ih slatkom delicijom i ponudila ljude i goste koji su se zatekli. “Ajmee što je ovo?…., kako si to učinila?…, kako si ga napravila?…” – bili su komentari dok su palačinke munjevitom brzinom nestajale s pladnja. “Jedan je prijatelj kradom pojeo cijelu teglicu i umotao je kako je bila i pravio se da ne zna ništa o tome… – prisjeća se Manuela – “pa sam mu kasnije poslala veliku teglu od 3kg.”

Nakon uspješne degustacije, teglice su krenule na put i uz degustaciju Jurica vina, gosti su mogli kušati i ovaj jedinstveni autohtoni otočki proizvod koji je oduševio svakog tko ga je probao.
.
I Manuelu je iznenadila takva reakcija, nije očekivala da će je njena znatiželja dovesti do novog biznisa, no sada su uz vina u ponudi i teglice džema od plavca malog i ako ih negdje nađete, ne propustite ih kupiti.

Za svaku preporuku!

Ćakula uz plavac
Ćakula uz plavac, Manuela Ferić (photo by Julio Frangen)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.