Coronica: Živjeti od zemlje i s njom…, živjeti od vina i s njim…

U malom mjestu Koreniki pored Umaga nalazi se podrum obitelji Coronica u neposrednoj blizini jedinstvenog položaja Boscogrando.

Dok obilazimo vinograde, Moreno Coronica objašnjava karakteristike istarske crvene zemlje pomiješane s kamenom, idealnoj za uzgoj osjetljivog terana koji traži ventilaciju i tlo koje brzo drenira vodu, a opet ne presuši toliko da bi vinova loza doživjela hidro stres. Od ukupne površine vinograda otprilike jedna trećina je idealna za uzgoj terana zbog navedenih karakteristika tla. Te su karakteristike izuzetno važne da bi skladnost šećera i kiselina bila optimalna.

Svakoj sorti grožđa koju uzgaja (prvenstveno istarsku malvaziju i teran te cabernet sauvignon i merlot za vino Grabar) Moreno pristupa s posebnom pažnjom i ovisno o berbi određuje prinos i način vinifikacije. Za ovu godinu naglašava da je izuzetno zahtjevna zbog ekstremnih klimatskih šokova te očekuje vrlo ranu berbu u nekoliko faza ovisno o zrelosti grožđa. Osim toga, problem će biti i visoke temperature, ali bez obzira na uvjete, iskusna i spremna ekipa u podrumu garancija su da to neće utjecati na kvalitetu vina. Nažalost, ne samo u vinarstvu nego i u ostalim granama poljoprivrede čovjek se mora sve više prilagođavati ovako ekstremnim godinama.

Coronica podrum
Moreno Coronica u podrumu (photo by SZ)

Gran Teran
Gotovo kultni status među vinopijama Gran Teran je stekao zahvaljujući izuzetnim karakteristikama sorte: istovremeno ga krasi velika svježina, ali i zrelost, istaknutih aroma trešnje i bobičastog, šumskog voća, snažnog tijela i umjereno jakih tanina.
“Vino bi trebalo trajati i osvježiti, treba se osjetiti mineralnost i terroir s kojeg potječe” – priča Coronica dok kušamo Gran Teran 2016. izravno iz bačve: voćan i svjež, a opet izraženih tercijarnih nota, na trenutka gotovo da osjetite mineralnost u ustima. Kušajući i Gran Teran iz 2017. otkrili smo da je pun iznenađenja i potencijala, ali teško je usporediti berbe jer svaka je posebna na svoj način.
Recentna berba 2015. odlikuje se skladnim kiselinama, ugodnim taninima i voćnošću koja podsjeća na zrelu višnju. Na pitanje koji su potencijali terana, Moreno samouvjereno izjavljuje da „za sada može garantirati da se radi o vinu koje može odležati do 20 godina.“

Malvazija i Gran Malvazija
Za Gran Malvaziju preduvjet je da vinograd bude stariji od 15 godina. Prinosi po trsu su manji i proizvodi se samo ako berba to dopusti. Korištenje drveta ovisi o značajkama pojedine berbe, no u prosjeku vino odležava u bačvama od 500 do 600 litara 3-4 mjeseca, koliko drvu treba da bude katalizator i da uzdigne već postojeće karakteristike vina.
Za obje etikete vrijedi isto: pravilnim odležavanjem postiže se nevjerojatna trajnost i pitkost ovih bijelih vina čak i mnogo godina nakon punjenja u boce, a vino zadržava karakteristične arome i svježinu uz istovremenu prisutnost mineralnih nota.
Od ukupne godišnje proizvodnje malvazije, na Gran Malvaziju otpada 10%, a Morenov cilj je povećati njen udio.

Coronica Grabar
Coronica Grabar (photo by SZ)

Osim autohtonih sorti, Coronica uzgaja cabernet sauvignon i merlot od kojih proizvodi vino Grabar: za berbu 2016. koju smo kušali, Moreno kaže “da je šmeker koji zahtijeva bezuvjetnu ljubav“. Na pitanje kad će Grabar na tržište, Moreno se osmjehnuo i rekao: “sve ovisi o tome kako će se ponašati”.

Uzgojem neautohtonih sorti i proizvodnjom Grabara Coronica je uspio pokazati da je istarska crvenica pogodna i za druge sorte.

Moreno je sam sebi zadao nove izazove pa je odlučio proizvesti i pjenušac. Kaže da već dugo na tome radi i da berba 2015 izlazi negdje krajem godine – obzirom na dosadašnje uspjehe uvjereni smo da će to biti veliko iznenađenje.

Na odlasku, Moreno nas je ispratio riječima: “Ljepota vina je u tome što ga ne piješ više jer te zasitilo, nego zato što znaš da ćeš se opiti.”

Vina Coronica će vas definitivno opiti, a koliko ćete biti pažljivi s njima – odluku prepuštamo vama!

 

About Spori Zecov

1st Level Sommelier @HSK Travel 2 Run, Drink and Eat 4 Fun

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.