Samo dvije riječi su dovoljne: Lešić Dimitri

Ima li smisla ponavljati da je unazad godinu-dvije otok, a naročito grad Korčula postao obavezna destinacija svakog hedonista koji imalo drži do svoje reputacije? Uz tri hrvatska restorana s Michelinovom zvjezdicom, za 2018. godinu od ukupno 55 preporuka čak su tri za restorane s Korčule! Restoran LD u sklopu boutique hotela s 5 zvjezdica (premda ovdje deminutiva ne bi trebalo biti) Lešić Dimitri Palace po svemu se ističe od ostalih.

Zaista ne znamo što nas se više dojmilo: kulinarske kreacije mladog i još uvijek ambicioznog chefa Marka Gajskog, vinska karta u režiji još jednog korčulanskog Slavonca, sommeliera Dražena Matkovića (i Gajski je Slavonac), nenametljivo i uvijek srdačno osoblje, senzacionalan pogled s terase na Pelješac i njegove vinograde, ili Michael Unsworth, vlasnik i idejni začetnik ideje da Korčula postane nova velika zvijezda na turističkoj (hedonističkoj) karti svijeta…

Zašto stalno naglašavamo taj hedonizam na Korčuli? Jednostavno: cjelokupna ponuda (smještaj, hrana, vina, dodatni sadržaji…) prilagođena je ljudima koji žele uživati u životu, a ne samo izvaliti se na neku plažu, statirati za novi film o Indijancima (bez kauboja), maznuti ćevape i sve onda zaliti s par domaćih piva! Korčula je hedonistički brend i iskreno se nadamo da će tako i ostati.

Možda najbolje započeti priču s gospodinom Unsworthom: investicijskim bankarom koji se zaljubio u Hrvatsku, a onda i u suprugu Mašu, podrijetlom s Korčule i upustio se u avanturu s domaćom birokracijom još 2004. godine kad je kupio palaču sa sklopom ruševnih kućišta s namjerom da originalni razmještaj prostorija u što je moguće većoj mjeri zadrži kakav je bio. Lešić i Dimitri su prezimena dviju obitelji koje su sagradile palaču na dijelu šetnice grada koja gleda prema poluotoku Pelješcu. Stari Korčulani zvali su je biskupskom palačom zbog toga što je najznačajniji pripadnik obitelji Lešić, Vicentius Lessius, bio krčki i rapski biskup. Pet je godina trajalo uređenje, jer da je bilo u skladu s naputcima kako treba izgledati hotel, interijer bi bio uništen. Prema zamisli tajlandskog(!) dizajnera interijera, kreirano je zapravo 6 luksuznih apartmana koji vas naprosto ostave bez daha! Koncept se nametnuo sam po sebi: Put svile + Marco Polo – svaki je apartman tematski dizajniran u stilu regija kojima je prošao najpoznatiji Korčulanin (ako i nije, naš je!), pa je tako biskupska palača iz 18. stoljeća postala luksuzan hotel s restoranom i spa uslugom.
No, savršenstvo i perfekcionizam nikako nisu jedine Michaelove odlike, zaljubljenika u jedrenje kojeg se nauživao i u Pelješkom kanalu: njegov šarm i otvoren pristup omogućio je da cijeli projekt okupi i sjajnu ekipu bez koje bi priča završila i prije nego što je počela.

Ivana Pačić Unković, od samog početka projekta odgovorna za PR i marketing, posebno ističe kreativnu slobodu koju imaju režiseri ove hotelsko-gastro-enološke avanture: chef i sommelier. Hotel je u početku imao vrlo skromnu kuhinju, koja je kroz desetak godina postala najozbiljnija gastro lokacija ne samo na otoku: najbolji dokaz za to su brojni (većinom strani) turisti koji odmor planiraju tako da najprije rezerviraju stol na terasi, a tek onda brinu o ostalom. Od 2013. godine Palača Lešić Dimitri član je renomiranog udruženja Relais&Chateaux koji pod motom All around the world, unique in the world već više od 60 godina nagrađuje najprestižnije obiteljske hotele, njihove restorane i chefove.

Restoran LD: Marko Gajski i Dražen Matković (photo by SZ)
Restoran LD: Marko Gajski i Dražen Matković (photo by SZ)

Dražen Matković, sommelier koji vas osvoji već nakon tri rečenice: korčulanski dijalekt sa slavonskim naglaskom. I da nije šarmer kakav zaista jest – već bi to bilo dovoljno. Hodajuća vinska enciklopedija rado će s gostima podijeliti svoja znanja i pomoći im pri odabiru vina. Njegova sparivanja hrane i vina su ugodno iznenađenje i ponekad vas njegov prijedlog izbaci iz cipela i natjera na dizanje obrva, ali kad na stol stignu vino i hrana, možete samo s odobravanjem zadovoljno klimati glavom što ste Draženu prepustili izbor. “Tri su načina” – nastavlja Dražen – “prvi: vino nosi spizu (kamenica na primjer mora biti u glavnoj ulozi, a uz kamenicu idealno je poslužiti – pjenušac gutljajem kojeg opet pripremite pupile na gotovo isti okus kao i prve školjke). Naravno postoji hrana koja gura vino, najbolji primjer za taj drugi način sparivanja su sirevi koji vino koje pijete uz njega čine zaokruženim, potpunijim…). Treći pristup – koji se najviše nameće u medijima – je nastojanje da hrana i vino postanu jedno: dobar primjer je grdobina koju dugo, dugo kuhaš u sur lieu, a onda uz njega poslužiš i neko vino proizvedeno sur lie metodom.”
I ovdje je koncept, baš ako i kod renoviranja palače, dobro promišljen: “odlučili smo se za holistički pristup, večera u našem restoranu mora biti poput izlaska u kazalište ili na koncert. Sva čula moraju sudjelovati, večera mora biti jedinstveni doživljaj!”
Kad su krenuli, na vinskoj karti čak nije bilo chardonnaya, ni sauvignona, ni merlota…, a i danas nude samo vina hrvatskih vinara, ali više ne samo korčulanskih. Vinska karta slijedi koncept prostora: što autentičnije vino, okusa, boja i mirisa koji sami mogu ispričati priču o Crnom otoku i njegovim stanovnicima.

Na vinsku kartu nastavlja se kuhinja Marka Gajskog (“ili je možda obrnuto” – smiju se obojica), mladog chefa, još jednog koji je počeo kuhati iz ljubavi (inače je diplomirani informatičar). Ovisno o raspoloživim, svježim namirnicama, Markove tanjure krasi instagramska privlačnost: njegova verzija Komiške pogače s kojom je otvorio slijed jednostavno zove na fotkanje. Sa smiješkom kaže da je gosti čak ponekad zaborave pojesti. A isprobavajući recept, potrošio je u 2 mjeseca 20 litara ulja i usmrdio cijeli stan, robu, namještaj…, sve dok nije dobio tijesto kakvo je htio, a ideju mu je dao Massimo Bottura čije je crunchy lasagne probao: “tjestenina se mora raskuhati ne bi li se oslobodila glutena, zatim se sve blenda dok ne postane ljepljiva masa, razvalja se jako tanko, zaledi se, razreže se, dehidrira se 5-6 sati i onda se prži…” (ako su lagali mene i ja lažem vas, op.a.). Koristi najbolje namirnice do kojih može doći i iskreno odgovara da nije sve uvijek lokalno, ali nastoji da bude najbolje što se u tom trenutku može naći bilo gdje u svijetu.

Za Marka smo prvi put čuli 2011., kad je bio sudionik Masterchefa. Od tada razvija svoj stil: maštovite kreacije tradicionalnih ali i internacionalnih jela, uz osnovno premisu: različitim tehnikama obrade nastoji u potpunosti iskoristiti namirnicu i izvući maksimum okusa. Najbolji primjer je možda riba: gornje dijelove filea najčešće koristi za glavno jelo, od kostiju radi temeljac, od dijelova prema repu priprema carpaccio, a potrbušinu stavlja u rižoto jer zbog masnoće daje kremoznost. Njegova je ljubav ipak vezana za Slavoniju: crnu slavonsku svinju smatra namirnicom koja je je poslastica svakom chefu jer su mogućnosti korištenja i tehnike obrade nevjerojatne.

Restoran LD: Viška pogača, Marko Gajski (photo by SZ)
Restoran LD: Komiška pogača, Marko Gajski (photo by SZ)

Za sebe kaže da se ne smatra celebrity chefom jer “nije baš fora raditi pod pritiskom, na temperaturama preko 40…, fora je kad te tu i tamo gost pozove za stol i pohvali večeru.” U načelu ne voli novinare i blogere: “imam dojam da zaborave koliko je zapravo teško zadovoljiti različite ukuse, kombinirati namirnice koje trenutno imaš na raspolaganju i uz sve to, voditi tim ljudi koji moraju biti uštimani kao švicarski sat.” Marko je nakon Masterchefa bio chef kuhinje u restoranu Divino na Hvaru, potom dvije godine u splitskom restoranu Perivoj, a odradio je i staž u tri restorana u Londonu: Bar Boulu,  Alain Ducasse i Gauthier koji su ga definirali kao kuhara s vizijom.
Baš zato što nije kuhar po profesiji, neprestano se educira, razmjenjuje ideje i stečena znanja s kolegama. Njegov mentor je bio Tom Gretić, “chef koji je spreman svoje znanje prenijeti i podijeliti i koji mi je uvijek dao savjet kad god sam ga trebao. Nastojim na isti način održavati kontakt i odnos s kuharima koji su učili od mene.” – s vidljivim poštovanjem priča Marko. U pripremi slastica savjetima mu pomaže bolja polovica Tea Mamut, vlasnica slastičarne O’š kolač u Splitu, i priča je time potpuno zaokružena.

LesicDimitri 2 203

Uz sve zadatke oko kuhinje, Marko pokušava izgraditi mrežu dobavljača koji bi u budućnosti mogli pratiti restorane s domaćim namirnicama, pa su tako prošle godine osigurali opskrbu visokokvalitetnih ulja, kvasina, marmelada, brašna i svih ostalih stvari koje se mogu preko zime ili ukiseliti ili marinirati. Dogovorena je i sadnja voća i povrća na otoku, a u istim razgovorima su i s domaćim ribarima.

Na kraju, nikako ne smijemo zaboraviti i ulje kojim se Korčulani ali i uljari s Pelješca s pravom ponose. Hrana se sljubljuje s uljima, opet na tri načina: jednom su to ulja koja dozvoljavaju da namirnica i dalje zadrži svoje karakteristike, drugi put, koriste ulja koja namirnici daju potpuno drugačiji štih, a ponekad je sve u ravnoteži. Na stolu su ulja Eko škoja iz Žrnova i Torkul obitelji Žuvela iz Vela Luke s Korčule te Miloš s Pelješca za koje Dražen kaže da je jedno od najboljih ulja koja je ikada probao. Tajna je možda u ranoj berbi, pa je i maslinovo ulje zelenije i drugačijeg okusa.

Ako niste shvatili koliko je u restoranu LD sjajno, Liga hedonista nije za vas…

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

About Spori Zecov

1st Level Sommelier @HSK Travel 2 Run, Drink and Eat 4 Fun

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.