Pošip Nerica 2016, iz vinarije s terasom i jednim od najljepših pogleda na Korčuli, još jedno Decanterovo zlato

Mladi vinar Jakša Krajančić u vinariji ponad Čare, od pošipa – samonikle autohtone sorte kojoj znamo porijeklo, mjesto rođenja, ime i prezime – pred dvije je godine napunio boce bijelim vinom koje uz Grk možda najbolje opisuje mirise i okuse južnog Jadrana. Na preporuku sommeliera Siniše Lasana, Jakša je prijavio vina na natjecanje i čekanje se isplatilo pa je ove godine Nerica zasluženo osvojila zlato u Londonu. I drugi Krajančićev pošip, s položaja Mindel, berba 2015. osvojio je broncu, a radi se o vinu koje je većim dijelom napunjeno u magnum i čije vrijeme, sigurni smo, tek dolazi. Mindel se proizvodi samo u najboljim godinama sur lie metodom u tisućulitarskim drvenim bačvama slavonskog hrasta, proizvedenih u Italiji i jedva čekamo da prođe još koja godina do pune zrelosti.

Odmarajući između obroka na ovogodišnjim Korčulanskim Pjatancima uputili smo se u središte otoka i posjetili Jakšu u obiteljskoj vinariji. Nismo požalili: ležerno čavrljajući s mladim vinarom kojeg smo izvukli iz podruma u kojem je njegov brat Mario nastavio s radom, na terasi s pogledom na Čarsko polje – kojim još uvijek dominira stara vinarija poljoprivredne zadruge – ali i vinogradima od kojih Jakša ponosno i s neskrivenim oduševljenjem pokazuje na položaj Mindel, nismo mogli ne primijetiti žar, entuzijazam i širok osmijeh na njegovom licu. Istaknuo je da je Mindel najbolje prošao kao lokalitet kad je čak i Korčulu zahvatio mraz!

JaksaKrajancic 27
PZ Nerica, položaj Mindel (photo by SZ)

Još jedan vinar koji po vokaciji to zapravo nije (Jakša je završio za slastičara i obitelj još uvijek posjeduje pekaru), ali je iz obitelji koja se godinama bavila uzgojem vinove loze, Jakša je uz pomoć tada poznatijeg rođaka Luke – od kojeg je 2004. godine kupio strojeve – i već godinu dana kasnije, u suradnji s enologom Igorom Radovanovićem ozbiljno krenuo u proizvodnju vina, povukavši brata Maria za sobom koji je nedavno završio Agronomski fakultet.

Poljoprivredna zadruga Nerica, kako se vinarija službeno zove, dobila je ime (kao i vino) po noni, koja je prema Jakšinim riječima sinonim za žene koje su nosile tri zida u kući, ali usput vrijedno radile u polju i vinogradu. Savršeno je jasno zašto se lik Nerice, s krunom na glavi, okruženoj vinom lozom nalazi na njihovim etiketama…

Zadruga danas raspolaže s 3,5 ha vinograda u Čarskom polju i proizvodi između 30 i 40.000 boca u vinariji smještenoj u obiteljskoj kući. Osim pošipa, proizvode i rosé, a u vinogradima njeguju još jednu autohtonu sortu, rukatac. Rosé Nerica kupaža je cabernet suvignona, syraha (započeli su s uzgojem na preporuku gospođe Gordane Weber, po 500 loza od svake sorte) i plavca malog. Rosé Nerica proglašen je jednim od najboljih domaćih ružičastih vina 2017. godine. Mlado, elegantno vino, predivne blijedo ružičaste boje, bez maceracije s tim da je syrah dodan na kraju.

JaksaKrajancic 04
PZ Nerica, etiketa Pošip Mindel (photo by SZ)

Prije nego se pozabavimo zlatom ovjenčanom Nericom, ne smijemo ne spomenuti Pošip Slatko, za koju sam Jakša kaže da je zapravo “prava esencija pošipa”. Proizveden od grožđa ubranog i probranog s najboljih dijelova vinograda, posušen na lozi, ostavljen da dugo fermetnira na vlastitim kvascima i odležava bar dvije godine u hrastovoj bačvi.

Pošip Nerica… Sve je već napisano i izrečeno o tom osvježavajućem, lepršavom, a opet kompleksnom vinu izraženih primarnih aroma, posebice badema (mindel), i mirisa korčulanskih trava i bilja koje okružuju vinograd, s voćnim notama na nepcu koje je osvojilo ocjenjivače u Londonu i potvrdilo potencijal kojeg su naši poznavatelji vina prepoznali još prošle godine. Nerica se proizvodi hladnom preradom, dozrijeva u inoksu pa ostaje svježa i izraženih primarnih aroma. Kad smo ga kasnije pijuckali uz bijelu ribu i svježe sireve, Nerica je pokazala svu svoju raskoš – za svaku preporuku!

U iščekivanju izgradnje arhive i najavljenog roséa od Pošipa Crnog, u Vivat Fina vina vinskom baru u zagrebačkoj Martićevoj nikako nemojte propustiti Nericu i Mindel…

Do tada – viniliiii!!!!

 

 

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Pogoni WordPress.com.

Gore ↑

Everything about everything

When life give you a lemon,not a lemonade

POSVUDUSHA

Love. Travel. Smile.

irevuo

art. popular since 10,000 BC

Best Life Facts

To Feel Good From Your Head To Your Feet Keep A Healthy Heart Beat

Vinska priča

Food, Wine & Beer Tasting

Food Walkers Croatia

Food, Wine & Beer Tasting

ColoursofIstria Blog

Food, Wine & Beer Tasting

Majstor Kuhar - Majstor Slastičar

Ovdje možete pronaći odlične i provjerene recepte vrhunskih Majstora kuhara i slastičara

Dnevnik vinopije

wine drinker journal

JULIO FRANGEN FOTO FOODIE

Food, Wine & Beer Tasting

G.E.T. Report

vino, gastronomija, putovanja...

blog.vino.hr

Food, Wine & Beer Tasting

Spori Zecov

Trčanje s MS-om..., ili bez nje

%d bloggers like this: