Vina Franković – nove Decanterove zvijezde na istarskoj vinskoj karti

Vrijedne ruke članova obitelji Franković na najbolji su mogući način iskoristili prednosti položaja Santa Lucia između Buja i Brtonigle: bijela istarska zemlja, hrvatsko sunce i njihova umiješnost ali i strast prema prirodi svake godine iznjedre kvalitetnije grožđe i sve bolja vina, posebice malvaziju i teran, i naravno, muškat momjanski.

Tako je ove godine od ukupno 119 medalja hrvatskih vinara na Decanter World Wine Awards natjecanju u Londonu, čak 45 otišlo u Istru; ukupno smo pokupili 10 zlatnih medalja, od čega je polovica završila u Istri. Jedno od zlata stiglo je i u vinariju Franković, a uz još jednu srebrnu medalju nastavili su niz započet prošlom godinom zlatom ovjenčanim muškatom momjanskim Luna d’ Oro.

Spoj mladosti i iskustva – osim oca Josipa, u cijelom procesu sudjeluju i kćer Laura te sin Mario – garancija su uspjeha i kontinuiteta izvrsnosti koju njeguju. Vjerujući da je “proizvodnja vina umjetnost koja se živi i osjeća”, Josip i njegova obitelj vinima Franković daju osobni pečat i to su prepoznali i ocjenjivači ali i kupci.

Vina Franković, logo

Uz ljubav prema prirodi, Josip Franković je od svog oca naslijedio i strast prema konjima i jahanju. Osim kroz logo u kojem su isprepleteni konji i vinova loza, imena vina poput Korone, Stelle i Luna Biance sugeriraju simboliku životne suradnje prirode i čovjeka.

Vina Franković, ljubav prema prirodi i konjima

Nagrađena vina, ali i ostale etikete  vinarije Franković predstavio je poznati sommelier Sandi Paris koji je s neskrivenim oduševljenjem ispričao kako je pratio njihova vina dok su još pokazivala potencijal, a koja upravo sada dolaze do svog vrhunca. Osim Decanterovih nagrada, Franković vina osvojila su i na ovogodišnjoj Vinistri 4 zlatne medalje.

Zlatnom Decanter medaljom ove je godine nagrađena malvazija Franković Korona Sur Lie berbe 2016., koja je odležala 10 mjeseci u drvenim bačvama. To je “vino je koje svojom kremastom teksturom daje punoću okusa i dugotrajan aftertaste koji neizbrisivo ostaje u sjećanju. Vino odlikuje i profinjen i lijep razvoj meda, vanilije i hrastovine na nepcu.” Za naš ukus, malčice prejakih alkohola, no zrela zelena jabuka na nosu i kremoznost popravili su dojam.

Srebrnom medaljom nagrađeno je vino Franković Teran berbe 2017., karakteristične boje rubina s ljubičastim odsjajem dok ga vrtite u čaši. Mekanih tanina, odnjegovano u barrique bačvama, vino je koje nosi jednu finu, izraženu i trajnu aromu s voćnim nijansama višnje i trešnje. Riječ je o mladom Teranu koji će još neko vrijeme odležavati u barrique bačvama i njegova punoća tek treba doći do izražaja. Nama se jako svidjelo pa smo čak razmišljali zaustaviti se samo na njemu…

No, nakon kratkog predaha, Sandi nas je upoznao s pjenušcem Stella, kojeg odlikuje izražena svježina, lepršavost i živahnost. Pjenušac Stella izrazito je harmoničan, dugog aftertastea i skladnog perlanja.

Kad smo već zabrazdili, kušali smo i dva svježa vina, Franković Malvaziju i Franković Sauvignon, oba vina prošlogodišnje berbe. Franković Malvazija 2017 uravnoteženo je vino, finog i ugodnog mirisa, a krasi ga i ugodna svježina. Franković Sauvignon 2017 lagano je, aromatično vino u kojem se isprepliću voćne arome breskve i ananasa, popraćene laganim cvjetnim nijansama.

Predstavljen je i muškat momjanski Luna d’ Oro, pravo umjetničko djelo za svačije nepce, nagrađeno zlatnom medaljom na prošlogodišnjem natjecanju Decanter World Wine Awards, a na Vinistri je proglašeno najboljim vinom u kategoriji muškata. Desertno vino Luna d’Oro napravljeno je posebnom metodom sušenih bobica – passito. U vinu se osjeća podatna slatkoća s bogatim karakterom grožđa i sušenog voća koje daje nevjerojatnu punoću okusa.

Ekipa Dubravkinog puta upotpunila je predstavljanje vina s nekoliko zamamnih zalogaja koji su nam pomogli da se pravocrtno spustimo do grada – ništa drugo nismo ni očekivali…

Uz vino, Frankovići proizvode i maslinovo ulje Amfiterra, koje koriste prilikom pripreme jela u svojoj oštariji Rondo. Ime je dobilo po masliniku u obliku terasa koje podsjećaju na amfiteatar, a blend je više sorti: buža, fantoio, bjelica istarska, leccino i pendolino sastavnice su ovog ekstra djevičanskog ulja, izrazito zelene boje, pikantno i ugodno gorko.

Amfiterra, extra djevičansko maslinovo ulje obitelji Franković (photo by Facebook @vinafrankovic)

Na jelovniku Ronda naći ćete šaroliku ponudu “nadzemnih, podzemnih i podmorskih kulinarskih sastojaka”. Nimalo neočekivano, Rondo ima AZRRI certifikat za pripremu mesa od Boškarina. Oštariju vode jednostavnom filizofijom: vodič kroz sezonske namirnice je trenutak prirodne zrelosti namirnice i to je pravo (i jedino vrijeme) za smještanje na meni.

Ako se zaigrate, obitelj Franković nudi i smještaj pa se bezbrižno možete opustiti i uz poneku čašu više. Istra ponovo zove!!!

PR: Light komunikacije

About Spori Zecov

1st Level Sommelier @HSK Travel 2 Run, Drink and Eat 4 Fun

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.