Adio Mare, konoba u koju ćemo se uvijek vratit’, a srest ćemo se sigurno na skalinama dok ćemo zajedno čekati u redu

O Korčuli se sve više priča kao o otoku koji uspješno odolijeva iskušenjima masovnog, kvazi-elitnog turizma u kojem restorani imaju Michelinovu preporuku, mladi lavovi-chefovi dolaze spravljati delicije kakvih nigdje nema, vina osvajaju nagrade, ulja su tekuće zlato…
Ali obiteljska konoba Adio Mare je gourmet dragulj kojeg danas otac Klaudijo (Dado) i sin Ante Bojić već više od 40 godina glancaju i dotjeruju, u kojoj svakoj namirnici znaju porijeklo jer Dado i danas sam obilazi sveprisutnog mesara Milinu, lokalne ribare i otočke uzgajivače povrća i začina, a svi uglas govore kako i vlasnici i svi njihovi zaposlenici rade i žive kao prava obitelj. Što mislite, kakva vas energija preplavi kad se počnete spuštati niz nekoliko skalina – na kojima u ljetno vrijeme ljudi sjede i po sat-dva čekajući da im se oslobodi stol – dok vam se pogled lijepi za ogromne gradele na kojima se uvijek nešto prži, a nos ispuni mirisom – Jadrana!

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Čisto sumnjam da je dida Cvijo tamo još davne 1974. godine – kad se u donosio ustav nad ustavima – imao viziju da će od male konobe s 3-4 stola i kuhinje s velikim gradelama Adio Mare postati kultno mjesto svakog hedonista koji danas može uživati u tri međusobno povezana prostora: danas proširenoj kuhinji s nekoliko stolova za gastroljupce koji vole gledati kako jedan od tri chefa spremaju neku od Adio Mare delicija. Danas su u kuhinji sve više sin Ante koji je odustao od sjajne rukometne karijere  ili chef Mario Sardelić za kojega tata Dado kaže: “malega smo pronašli u školi, pitali smo koji je je najboji i sad je s nama već ni sam ne znam koliko godina” – no kad zatreba, uskočit će i tata Dado i vješto na gradelama okrenuti kakvu ribu ili komad mesa. U drugom dijelu, uređenom u stilu tradicionalne korčulanske brodograđevne radionice Dado voli sjesti s gostima koji se zadrže do dugo u noć – kaže, tu je najmanje bučno, jedino smijeh okupljenih oko stola svako malo zatrese stari drveni alat ovješen po zidovima konobe/radionice. Treći, najnoviji prostor oduzima dah: terasa s pogledom na kuću Marka Pola, crkvu Svetog Petra – najstariju na Korčuli okružena je stablima naranči i limuna, a iz brojnih pitara miris mirte i drugog začinskog bilja otvara apetit i prije nego ste popili neku od domaćih rakija kao aperitiv.

Adio Mare je pravi riblji restoran s klasičnom ponudom riba i školjkaša, ali posebno treba preporučiti lignje s peškafonda na žaru u majušnoj porciji od 40 deka i riblju juhu koja je više nalik gustom brudetu. Chef Ante – koji je ovaj put poslom bio u Zagrebu – će vam za predjelo preporučiti i senzacionalan carpaccio od orade s gorušicom, a tek njihova verzija pašticade po receptu none Ane… Masline se i dalje čuvaju u moru, pršut i sir režu rukom, a i svu tjesteninu rade sami, sol je isključivo Stonska (“malo je grezija” – otkriva Dado), a ulje i krumpir su naravno korčulanski. Kovača na gradelema – kažu – samo pravi majstori znaju okrenut’: Dado ne otkriva tajnu, ali kad god dođe iz mora, odmah ide na žar…

AdioMare 07
Adio Mare: još nismo počeli (photo by SZ)

Morali smo se i sami uvjeriti (nije nam teško palo) da konoba Adio Mare ništa nije izgubila na kvaliteti pa smo za početak kušali malo dalmatinskog pršuta s algama – “za muževnost” – kaže Dado, kaparama i par maslina, da bi nakon toga na stol stigla simfonija hladnog predjela: hoba, račići, inćuni. Bijeli rižoto Marko Polo po obiteljskom receptu  je priča za sebe i naprosto ponavljate u sebi “ne uzeti još, ne uzeti još”, jer je Dado već najavio i nastavak: crni rižoto… Nismo se mogli odlučiti koji nam je bio finiji pa smo smazali – oba!

AdioMare 10

Saznali smo i zašto je korčulanska pašticada ipak drugačija od ostalih: slađa je – prošek, mrkva, suha šljiva – a i do govedine se teško dolazi pa prijateljstvo s lokalnim mesarom Milinom i te kako dobro dođe. Pašticadu Dado sprema na drvima, na kominu, a bez ručno spravljenih canacarela (njoka), bila bi to samo obična pašticada.

AdioMare 14
Adio Mare: najslađa pašticada na svitu (photo by SZ)

Rožata za kraj – pitamo za recept: “mlijeko, jaja i šećer s malo rakije od ruže. I ono nešto!” – sa smješkom nas Dado nutka desertom prije nego nas uhvati fjaka na terasi dok gledamo u kuću Marka Pola.

AdioMare 15
Adio Mare: rožata (photo by SZ)

Ante je u međuvremenu postao i sommelier pa brine i o izboru vina, koja su u pravilu s Korčule i Pelješca: Postup, Dingač, Plavac, Pošip, Grk, Rukatac…, no već i kućna vina su dovoljna za uživanje u ovoj po mnogočemu jedinstvenoj konobi. 

Nemojte zaboraviti da na Korčuli slave i dolazak pola godine: od 2001. godine korčulanski bonkulovići organiziraju maškaranu feštu koja traje po tri dana, a slavi se dolazak ljeta, furešta, pa slijedi berba grožđa, maslina… Idealno vrijeme za posjet Korčuli prije turističke sezone!

Za kraj, anegdota koja nam s dogodila 1995., nekoliko tjedana prije Oluje: otok prazan, ništa ne radi, a prijatelj i ja nabasali na Adio Mare i Dadu kako sjedi u tada još uvijek jedinoj prostoriji s kuhinjom. I dva stručnjaka naruče ni manje ni više nego 20 (dvadeset!) slanih srdela – to ćemo kao za predjelo. I kućnog vina, maraštine koliko ima. Kako smo pojeli sve s kostima, utažiti žeđ je postala nemoguća misija, pa je i maraština nestajala. Da skratim priču, kad smo drugi dan navratili na ručak, Dado je s nevjericom vrtio glavom, pogledao nas i samo rekao: “ja sam mislija da vas dvojicu više nikad neću vidit’, em ste otišli posvađani, em ste toliko popili da nije bilo šanse da nađete svoju sobu”.

Ima netko tko čuva budale i pijance, a kako nas za sada zaobilazi i onaj Nijemac koji voli skrivati stvari po stanu i pobrkati ploče s nazivima ulica i gradove, i nakon više od dvadeset godina pronašli smo put do Adio Mare i opet ostali do kasno u noć.

About Spori Zecov

1st Level Sommelier @HSK Travel 2 Run, Drink and Eat 4 Fun

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.