Festival Graševine – „kraljice hrvatskih vina“

Krauthaker, Mihalj, Perak, Bodegrajac… – i mnogi drugi članovi udruge Kutjevački vinari privukli su mnogobrojne posjetitelje u Kutjevo prošlu subotu kad su na cjelodnevnoj manifestaciji Festival graševine 2018. posvećenoj našoj najzastupljenijoj autohtonoj sorti najboljim graševinarima dodijeljene medalje i priznanja.

Na ocjenjivanje je pristiglo čak 113 uzoraka. Kutjevu d.d. su dodijeljene čak tri šampionske titule: za najbolje mlado vino berbe 2017 Graševina Turković, za najbolju graševinu starijih godišta – šampion vina berbe 2016. i starija godišta za suha vina Graševina de Gotho berbe 2016. godine i za najbolje predikatno vino Graševina ledeno vino berba 2011. godine.

Dragan Kovačević s predstavnicima vinarije Kutjevo d.d.
Dragan Kovačević s predstavnicima vinarije Kutjevo d.d.

Šest je graševina dobilo  veliko zlatno priznanje i to: Krauthakerova Graševina I.B.P.B. 2015., Graševina ledeno vino berbe 2009. i 2011. Kutjevo d.d., Perakova Graševina ledeno vino 2016., Graševina Veleučilišta u Požegi te Graševina – izborna berba prosušenih bobica Vina Papak iz Iloka.

Dodijeljeno je i 49 zlatnih medalja, 46 srebrnih medalja, deset brončanih medalja i jedno priznanje.

Održan je i simpozij o graševini na kojem se između ostalog raspravljalo i o novom Zakonu o vinima, te klonskoj selekciji koja proširuje kvalitativni potencijal graševine, a proizvođačima omogućava prilagodbu uzgoja u skladu s proizvodnim ciljevima, ali i različitim položajima i tehnologijama, što će svakako oplemeniti i obogatiti karakteristike ove sorte.

U sklopu Festivala graševine brojni su posjetitelji i gosti Kutjeva mogli razgledati podrume kutjevačkih vinarija Krauthaker, Mihalj, Perak i Bodegrajac.

Tijekom posjeta vinariji Krauthaker, kušati su se mogle i etikete nagrađene medaljama na prestižnom svjetskom natjecanju Decanter poput: zlatom okićenih Graševine izborna berba prosušenih bobica i Kuvlakhe Manzoni, te vina nagrađena s brončanim medaljama: Graševina Vidim, Zelenac izborna berba prosušenih bobica, Mercs, Pinot crni i Graševina Mitrovac.

Osim etiketa graševine, gosti Kutjeva imali su naravno priliku uživati i u vinima drugih sorti koje se uzgajaju u kutjevačkom vinogorju.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

About Spori Zecov

1st Level Sommelier @HSK Travel 2 Run, Drink and Eat 4 Fun

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.