“Dajte nam vremena da jedemo…” – poručuje Fanito Žuvela dok uživamo u Torkul maslinovom ulju i vareniku

Odemo na Korčulanske Pjatance i gdje god sjednemo, ponude nas uljem. Na 8 od 10 mjesta umakali smo domaći kruh, višku pogaču, komišku pogaču, focacciu, brioche…., ma sve što je moglo upiti tekuće mediteransko zlato zaštićeno ulje Torkul koje nastaje jedinstvenim spojem autohtonih sorti lastovke i drobnice. Stoga nam nije bio problem potegnuti na drugu stranu otoka kako bi upoznali obitelj koja se drži one stare “kad prolaziš pored masline, pokloni joj se!” – i popričali s njima…

FanitoTorkul 31
Fanito i Torkul, a može i obrnuto (photo by SZ)

Kad obitelj Žuvela zaustavi rad na torkulu – u tankovima je pohranjeno ekstra djevičansko maslinovo ulje od ručno, svježe ubranih autohtonih sorti maslina iz maslinika Vele Luke, mjestu poznatom po višestoljetnoj tradiciji proizvodnje najkvalitetnijeg maslinovog ulja. Torkul je još od 2004. godine prvo zaštićeno maslinovo ulje s oznakom izvornosti u Hrvatskoj. Osim zemljopisnog podrijetla, oznakom izvornosti zaštićen je i postupak prerade i proizvodnje proizvoda koji kupcu i potrošaču jamči vrhunski proizvod. U svijetu je do sada samo sedamdesetak zaštićenih ulja s oznakom izvornosti.

Ulja koja se proizvode u uljari Torkul proizvode se fizičkom obradom u danas suvremeno opremljenom postrojenju za obradu i preradu maslina i proizvodnju ulja: njihovo najkvalitetnije maslinovo ulje Torkul čini kupaža lastovke i drobnice u posebnom omjeru i savršene je kvalitete jer pravodobnom berbom i preradom u istom danu udio slobodnih masnih kiselina (SMK) nije veći od 0,2%, što je višestruko niže od dozvoljenih vrijednosti u klasi ekstra kakvoće (EU standard je 0,8%!). Osim toga, u odnosu na ostale domaće sorte ima visok sadržaj polifenola – prosječno preko 300 mg/kg ulja –  što ga u nutritivnom smislu čini visoko vrijednom namirnicom. Posebno je zanimljivo da je Torkul upravo zbog kombinacije visokih polifenola i niskih SMK ulje koje je vrlo stabilno i postojano pa i nakon tri godine nije užeglo (SMK je i dalje vrlo nizak, oko 0,42%), dok je većina drugih uzoraka iste starosti jednostavno – nejestivo!

Sve ovo (tehnički) pobrojano bez velike ljubavi koju cijela obitelj ulaže u uzgoj, berbu i proizvodnju ulja naravno ne bi bilo moguće i grijeh je ne posjetiti uljaru gdje će baš svakom gostu Fanitova kćer Marija u naručju s malom bebom bez imalo napora pokazati cjelukupni postupak obrade i prerade maslina.

Osim Torkula, obiteljski obrt Fanito proizvodi i ekstra djevičanska ulja od drobnice i lastovke, autohtonih sorti maslina koje još od rimskih vremena rastu na području oko Vela Luke. Drobnica, kako joj i samo ime kaže, sitnog je ploda uslijed surovih uvjeta u kojima raste: malo zemlje, sušna klima i smještaj Vela Luke prema otvorenom moru s puno sunca, ali je zato posebnog okusa i mirisa koji pristaje svakoj ribi. Lastovka je također sitnog, koštičavog ploda pa se cijela melje tijekom prerade, gusto je i mirisno i idealna je za final touch na mediteranskim jelima od povrća.

Za kraj, domaćini pripreme i nemalo iznenađenje: uz Torkul kojeg kušate kao da pijuckate domaći liker iz malenih čašica, na stol donose – varenik, dalmatinski zlatni grožđani nektar kojeg zbog složenog postupka proizvodnje i slabo poznatog recepta priprave nema u prodaji ali ga možete probati kod obitelji Žuvela. Varenik nastaje iskuhavanjem soka grožđa plavca malog dok se ne iskuha i do 70% sadržaja, a onda se ostavlja taložiti i svake ga se godine mora preotčiti i odvojiti od taloga koji je nastao taloženjem i zrenjem. Što stariji – to bolji, ali su i gubici u količini znatni! Izrazito je slatkog i intenzivnog voćno medenog okusa, kaloričan je i energetski jak, a najčešće se servirao na tanjuru pomiješan s – maslinovim uljem. Upravo tako smo ga kušali i mi: senzacija – na prvu – nespojivih okusa Torkula i varenika se ne može opisati, nema druge nego do Vela Luke…

I baš kad mislite da ste probali sve, Marija i Fanito donose čaj od listova masline: “nismo se zaustavili na proizvodnji maslinovog ulja, već smo tržištu ponudili još jedan proizvod – prvi domaći čaj od lista masline. Autentičnost, kvalitetu i izvrsnost našeg proizvoda, potvrdila je i Slow food komisija 2014, kada je naš čaj uvršten u Arku okusa, kao jedini domaći čaj na ovom dragocjenom popisu. Kreirati i stvarati vrhunske gastro–eko proizvode i umrežavati se s brojnim kvalitetnim dionicima domaće gastro proizvodnje, povezivati domaće gastro proizvode kroz Torkul brand, naša je misija kojoj smo posvećeni do krajnjeg maksimuma” – napisao je Fanito na webu, a nama u jednom dahu pobrojao ljekovita svojstva lista masline.

FanitoTorkul 18
Fanito: čaj od listova masline (photo by SZ)

Za Torkul, Fanito prije (konačnog) pozdrava s velikim smiješkom na licu podsjeća da se radi o “istovremeno visokovrijednoj namirnici, vrhunskih nutritivnih, dijetoterapijskih i organoleptičkih svojstava, i da se nikako ne radi samo o začinu već i o svojevrsnom lijeku.”

Pametnom dosta…

FanitoTorkul 12
Fanito (photo by SZ)

About Spori Zecov

1st Level Sommelier @HSK Travel 2 Run, Drink and Eat 4 Fun

1 Response

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.