Korčulanske pjatance – fešta od gulozarija uz žmul vina

Tanjuri puni različitih korčulanskih delicija i čaše ispunjene nektarom korčulanskih vinograda 9 će punih dana domaće i furešte dočekivati na trpezama korčulanskih restorana od 27. travnja do 5. svibnja po promotivnim cijenama.

Drugo izdanje proljetnog festivala hrane i vina Korčulanske Pjatance u organizaciji istoimene udruge i ove će godine okupiti kremu korčulanske eno-gastro scene: restorani Adio Mare, Aterina, BARić, Filippi, Konoba Maha, Korčula De la Ville, LD Restaurant, Marco’s, Nonno, Radiona i pupnatska Konoba Mate te proizvođač ekoloških, tradicionalnih proizvoda OPG Eko škoj predstavit će na suvremen način stoljetne gurmanske tradicije grada i otoka kroz tradicionalne recepture i sastojke jadranskih vrtova ispod i iznad površine mora. Svi sudionici festivala okupit će se u petak, 27.4. na svečanom otvorenju na lokalnoj tržnici Rotonda s početkom u 12 sati, te na zatvaranju festivala na Šetalištu Petra Kanavelića uz domaćinstvo restorana Nonno, Filippi i LD Restauranta.

Korčulu, kao jedinstvenu eno-gastronomsku destinaciju prepoznali su i renomirani vodiči poput Gault & Millaua i Michelina koji je na popis preporuka za ovu godinu dodao čak tri restorana: LD Restaurant i Filippi u Korčuli te Konobu Mate, u samo 12 kilometara udaljenom živopisnom Pupnatu.

Kraj travnja definitivno je najbolje vrijeme za pripremu tradicionalnih jela jer sezonske namirnice svojim okusima, mirisima i bojama naprosto zovu da ih chefovi poslažu na pjatance. Još kad pogled preko stola s čašom mirisnog vina u ruci puca na plavetno more okupano suncem i lagano namreškano proljetnim povjetarcem…

pjatance
Korčulanske pjatance (photo by Facebook @korculanske.pjatance)

Osim u gulozarijama (delicijima – u prijevodu za furešte) i vinima, bonkulovići će moći sudjelovati i u brojnim radionicama koje će voditi poznati hrvatski chef David Skoko (preporuka: radionica pripreme sirove ribe, algi i priobalnog bilja, 3. svibnja u konobi Maha) i slastičarka Petra Jelenić koja će nas provesti kroz slastičarsku radionicu sa samoniklim jestivim biljem kojeg ćete prethodno sami ubrati pod vodstvom Sani Sardelić.

Manifestacija ima i humanitarni karakter budući su sva prikupljena sredstva predviđena za kupnju uređaja Crp/streptokok analizatora za potrebe otočana.

Ljepšeg i romantičnijeg poziva – kojeg je samo za Korčulanske Pjatance – napisao korčulanski vinar i pjesnik Luka Krajančić, uz sve već spomenuto, zasigurno nema:

„Ali najviše, probudi nas proćuliće na pjatu s mladin bižima i bobon, mladon kapulon i crncima, ulovljenima u smrčon okićenu vršu, k’o u škuribandi. Zavonja motar, kaduja, ružmarin i kapare k’o davno ispričane priče“

About Spori Zecov

1st Level Sommelier @HSK Travel 2 Run, Drink and Eat 4 Fun

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.