Ikone makedonske vinarije Tikveš: Bela Voda ili Barovo – pitanje je sad!

Otkad je 2010. godine jednu od najvećih vinarija u jugoistočnoj Europi preuzeo Philippe Cambie, ponajbolji enolog na svijetu, Tikveš ne prestaje izbacivati sjajna premium vina s njegovim potpisom.

Stoga ne čudi da je jedna od uvodnih radionica u sklopu ovogodišnjeg Vinart Grand Tasting festivala – koji će se održati 2. i 3. ožujka u Laubi – bila posvećena vertikalnom kušanju kultnih etiketa, crvenoj Beloj vodi, kupaži plavca malog i vranca, te crvenom Barovu, vinu u kojem su vranac i kratošija jednako zastupljeni u savršenom skladu. Naglašavamo da se ovdje radi o crvenim vinima jer postoje i u bijeloj varijanti u kojoj su i Bela voda i Barovo kupaža chardonnaya i belana (grenaš bijeli).

Tikveš je vinarija koja se može  pohvaliti s preko 50 različitih vrsta vina, pa će svaki vinoljubac pronaći nešto za sebe, premda se na našem tržištu najčešće mogu naći jeftini proizvodi iz masovne produkcije poput T’ge za jug. Crvena Bela voda i crveno Barovo nešto su sasvim drugačije – radi se o vinima s Parkerovim ocjenama višim od 90 koja se ubrajaju u terroir vina zbog jedinstvenih odlika tla, mikroklimatskih čimbenika, ekspozicije, insolacije i inklinacije. To se posebno odnosi na Belu Vodu, vino sa snažnim pečatom podneblja podno Kožuv planine, napravljeno od grožđa odgajanog na glinovitom terenu lokaliteta kojeg odlikuje karakteristična mediteranska klima.

Vina je predstavio sommelierski prvak Emil Perdec:

Barovo vina (probali smo tri berbe, 2011., 2013. i 2015. godinu) su živa, elegantna, robusna vina zrelih i raskošnih tanina, intenzivnog okusa koji dugo traje. U njima do izražaja dolaze začini poput klinčića, cedra, ali osjeti se i kava, pa čak i koža. Izuzetno dugu završnicu Barovo može zahvaliti mirisima i okusima zrelog voća, a najviše se osjete kupina, borovnica i divlje jagode. Barovo iz 2015. godine je suho i toplo, no još mu nedostaje malo kiseline, ali ima dovoljno potencijala za dizanje, za razliku od zatvorenog Barova iz 2011. godine kojeg je neophodno dekantirati.

Bela voda je crveno vino koje karakterizira široka lepeza aroma, od zrelog crnog šumskog voća do kakaa i cedra, te obilje ekstrakta i snažna struktura u ustima. Vino je u odnosu na Barovo nježnije i profinjenije, a u pravilu je cjenjenije među vinoljupcima. I Belu vodu odlikuje robusnost i dugotrajan intenzivan okus, a tanini su mekši i raskošniji. Degustirali smo također tri berbe, 2011., 2012. i 2015. od kojih nam se najstarija najviše dopala, premda je berba 2012. dobila jednu ocjenu više: 95.

Bela voda se preporuča uz jela od divljači, prije svega uz srnetinu, fazana ili divlju svinju, odlično se slaže i uz goveđi Stroganoff (samo još da je negdje naći pravu govedinu), a sommelier Perdec predlaže probati je i uz masne sireve, tunu sa žara, pa čak uz hobotnicu ispod peke. Barovo se savršeno sljubljuje s janjetinom, dimljenim rebrima i mesom divlje svinje, a Perdec i ovdje savjetuje tunu, kravlji ili ovčji sir, ali možete probati i nekim kolačem bogatim čokoladom.

Barovo, a posebice Belu vodu teško možete naći u trgovinama, pa je stoga jedinstvena prilika pronjuškati po Pop-Up Vinoteci na ovogodišnjem Vinart Grand Tastingu.

 

About Spori Zecov

1st Level Sommelier @HSK Travel 2 Run, Drink and Eat 4 Fun

3 Responses

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.